Pénz- és tőkepiac

Olvasszuk le a mélyhűtőt hétvégente? - Lakásbiztosítási buktatók

Az idei kötelezőkampány slágerei a kötelező biztosítások mellé jelentős kedvezménnyel kínált casco és lakásbiztosítási termékek. Fontos tudni, hogy ezeknek jelentős része nem kínál teljes körű védelmet, és a kárkifizetést esetenként komoly, korábban nem alkalmazott feltételekhez köti – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Hiányos fedezeti kör

A kötelezőhöz kínált kedvezményes biztosítások fedezeti köréből egyes esetekben eleve hiányoznak bizonyos kockázatok. A casco-típusú termékek közül van, amelyik eleve csak karambol vagy csak lopás esetén fizet. A lakásbiztosítások egy része nem fizet az elemi károk közül földrengés és árvíz esetén, esetleg hiányzik a felelősségbiztosítás, a csőtörésre vagy betöréses lopásra, rablásra vonatkozó fedezet.

Alacsony térítési limitek

Más esetben a fenti fedezeteket ugyan tartalmazza a biztosítás, de csak a szabályzatból derül ki, hogy a térítési limiteket életszerűtlenül alacsony szinten határozták meg. Casco-termékek esetében a teljes kárkifizetési összegnek szabhatnak felső plafont, de lakásbiztosítások esetében is gyakoriak az alábbi, nagyon alacsonynak számító limitek:

Felelősségbiztosítás: 2 millió Ft (legalább 10 millió Ft lenne az elfogadható)

Csőtörés: 200 ezer Ft/kár/év (a helyreállítás valódi költsége ennek akár sokszorosa is lehet)

Zárcsere: 5 ezer Ft (a megfelelő minőségű zárak 10-15 ezer Ft-tól érhetőek el)

Irreális kizárások: Szintén a szabályzat tanulmányozása során bukkanhatunk rá olyan feltételekre, amelyeket az ügyfelek többsége nem tud teljesíteni, így a biztosítás sem térít majd.

Két lakásbiztosítási példa:

Az üvegkár-biztosítás nem terjed ki biztonsági üvegre (ezzel a biztosító gyakorlatilag kibújik minden tíz éven belül épült lakás újraüvegezésének költségtérítése alól)

Villámcsapás okozta kárt nem térít a biztosítás, ha az ügyfél két napnál hosszú időre hagyja el lakását anélkül, hogy áramtalanítana (ezzel gyakorlatilag minden hosszú hétvégés nyaralás esetén le kellene olvasztani a mélyhűtőt is)

 

lakásbiztosítás kár villámcsapás fedezet felelősségbiztosítás
Kapcsolódó cikkek