Pénz- és tőkepiac

Svájc kontra Németország - A miniszter közbelép

Josef Ackermann, a Deutsche Bank volt vezére arra szólította fel Svájcot, hogy ne adja fel álláspontját a Németországgal támadt adóvitában. Miközben a német menedzser Svájcnak "szurkol", addig a központi kormányzat igyekszik megpuhítani a tartományokat, amelyek nem akarják elfogadni az egységes adóztatást tartalmazó egyezményt.

"Svájcnak nem szabad további engedményeket tennie, hanem szilárdan tartania kell magát a már kitárgyaltakhoz - hangoztatta Ackermann a Handelsblatt tudósítása szerint. A vitatott adóegyezményt "win-win helyzetnek" nevezte, elismerte azonban, hogy az egyezmény esélyei rosszul állnak.

A Deutsche Bundesratnak - a német parlament felsőházának - ugyanis november 23-án kell szavaznia a vitatott adóegyezményről. Ez előírja, hogy a svájci bankok a német ügyfelek eddig adózatlan vagyonára anonim módon 21-41 százalékos egyszeri adót hajtsanak be. A jövőbeni hozamokat pedig – szintén névtelenül – forrásadóval kell sújtani.

A német szövetségi kormány az első évben kereken 10 milliárd euró összegű bevétellel számol a szerződés alapján. Ám az SPD és a Zöldek a Bundesratban meg akarják buktatni a szerződést, mert véleményük szerint a szerződés révén az adócsalók túlságosan olcsón ússzák meg.

Ezért a Spiegel jelentése szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter meg akarja próbálni, hogy áthangolja az SPD uralta szövetségi tartományokat, miközben a tartományok a várt hozamokból az eddiginél nagyobb részt kapnának. Ezzel egyébként folytatódik a vita a központi kormányzat és a tartományi vezetők között. Utóbbiak rendszeresen vásárolják a német adóelkerülők adatait tartalmazó CD-ket különböző svájci bankok volt alkalmazottaitól annak ellenére, hogy Berlin határozottan tiltakozott ez ellen.

Mint arról korábban beszámoltunk , nyíltan folyik a harc a német szövetségi kormány és a tartományi kormányzatok között a Svájcba menekített német pénzeket illetően. Berlin tiltakozik a tartományi adatvásárlások ellen, míg a tartományi kormányok nem fogadják el Svájc és Németország között kötendő egyezményt. Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter júliusban felszólította az SPD kormányzása alatt álló tartományokat, hogy többé ne vásároljanak adócsalók személyi adatait tartalmazó CD-ket, és adják fel szembenállásukat a Svájccal kötött adóegyezménnyel szemben.

Schäuble szerint minden német tartománynak tartania kell magát a felelősségéhez. A német pénzügyminiszter egyébként kételyét fejezte ki az adóadatokat tartalmazó CD-k értéket illetően. Az egyezmény elfogadása meghiúsulhat, ugyanis az SPD és a Zöldek által uralt több német tartomány nem tartja elegendőnek az intézkedéseket és állítja, hogy nem fogja megszavazni a Szövetségi Tanácsban.

Becslések szerint német magánszemélyek 130-180 milliárd euró körüli összeget helyezhettek el Svájcban adókerülés céljával. A német hatóságok az utóbbi négy évben összesen 5 olyan adathordozót elemeztek, amelyek német állampolgárok külföldi feketeszámláiról tartalmaztak adatokat, az így nyert információk alapján indított eljárások révén az állam több mint 600 millió euró bevételre tett szert.

Ackermann szerint az adóegyezmény körüli vita jól mutatja a Németországban uralkodó zavaros állapotokat. Ennek egyik bizonyítékának tekinti, hogy Svájc úgy látja, a tervezett adóztatás kiváltja az automatikus információcserét, amit a partnerek régóta követelnek tőle. Ugyanakkor az országban működő bankok vezetői, például Pierin Vincenz, a Raiffeisen svájci üzletágának vezére úgy látja, hogy az információcsere így sem kerülhető el.

Deutsche Bank Svájc banktitok adóegyezmény
Kapcsolódó cikkek