Pénz- és tőkepiac

Több tízmilliárd eurót önt az EU a spanyol bankokba

Spanyolország azzal számolhat, hogy hamarosan megkapja az első milliárdokat az ESM euró mentőalapból a bankjai helyzetének stabilizálására. Az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank képviselőiből álló trojka első vizsgálati jelentésében igazolta, hogy Spanyolország teljesítette a kifizetésel kapcsolatban támasztott követeléseket.

A jelentésben az ellenőrök dicsérettel illették a madridi kormány deficitcsökkentő intézkedéseit. A német szövetségi kormány már jelezte, hogy engedélyezi az első segélyrészletet. Médiajelentések szerint a spanyol kormánynak vélhetően 42 milliárd euró elég lenne, ez azonban lényegesen kevesebb, mint az ESM-ből előreláthatóan betervezett 100 milliárd euró.

Szeptemberben egy stresszteszt azt mutatta ki, hogy a spanyol pénzügyi ágazatnak kereken 59 milliárd euróra van szüksége. E számítást a trojka "hihetőnek" jellemezte. Az összeg ténylegesen - magánbefektetők részvételének köszönhetően - 40 milliárd eurónál kisebb is lehetne - mint azt Miguel Temboury gazdasági miniszterhelyettes kijelentette. A feltőkésítést 2013 közepén kell lezárni, a döntés a banksegély kifizetéséről november 29-én történik meg. A mentőalapból december 15-én indul el az összeg a spanyol mentőalapba, amely két héttel később továbbíthatja azt az érintett bankoknak - írja a Die Presse.

Az El Pais szerint a spanyol bankoknak ellenszolgáltatásként munkahelyek ezreit kell megszüntetniük. A spanyol állam által megmentett Bankia pénzintézetnek a 20 ezer munkahely közül 6 ezret kell megszűntetnie. A Nova Galicia banknál pedig 5 800 munkahelyből csak mintegy 2 ezer marad. A két pénzintézetnek ezen felül összesen mintegy ezer fiókot kell bezárnia.

 

ESM banksegély spanyol Bank Spanyolország hitel
Kapcsolódó cikkek