Pénz- és tőkepiac

Egyre jobban félnek a befektetők: Amerika belezuhanhat a szakadékba

Ötödik napja gyengüléssel zártak pénteken a New York-i tőzsde fő mutatói.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 158,20 ponttal, 1,21 százalékkal 12 938,11 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 15,67 ponttal, 1,11 százalékkal alacsonyabban, 1402,43 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 25,59 ponttal, 0,86 százalékkal 2960,31 pontra süllyedt.

A befektetői hangulat romlásának, illetve a tartózkodó befektetői magatartás kialakulásának elsődleges oka az, hogy a költségvetési szakadék néven ismert amerikai pénzügyi szanálási program januári automatikus hatálybalépésének elkerülését lehetővé tévő intézkedésekről közvetlenül a határidő lejárta előtt még nem jött létre megállapodás. Az adóemeléseket és költségvetési kiadáscsökkentéseket magában foglaló pénzügyi szanálási programnak recessziós hatást tulajdonítanak a piacok. 

A nap folyamán adtak némi pozitív lendületet az indexnek a Fehér Házból érkező és a költségvetési szakadék ügyében bizakodásra okot hírek, de ezek sem voltak elegendők ahhoz, hogy pozitív területre tereljék át az árfolyamokat. 

A "fiscal cliff" megállapodás kivárása közben az olaj és az arany ára egyaránt csökkent pénteken. A megállapodás hiánya a költségvetési szakadék után bekövetkező miatt az olaj iránti keresletet, így az olajárat csökkenti, az arany iránt pedig befektetési mentsvár szerepének köszönhetően felvásárlási rohamot válthat ki. A megállapodás létrejötte esetén pedig az olajár a növekvő keresletnek köszönhetően emelkedhet, az arany ára viszont a részvényárfolyamokat követve indulhat meg felfelé.

USA szakadék költségvetés
Kapcsolódó cikkek