Pénz- és tőkepiac

Együtt sírunk, együtt nevetünk – Csökkent a csődkockázatunk

A régiós eszközök árfolyam alakulását továbbra is a piacra zúduló tőke mozgása határozza meg – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (280,50 – 284,00): Egy helyben topogva, a 282 körül kezdi a napot a tegnapi gyengülés után a forint. A tegnapi nap reggelén még úgy tűnt, hogy a jó kínai és európai PMI adatok okozta kedvező hangulatban sikerülhet ledolgozni a pénteki gyengülést, de a lengyel devizával karöltve északnak vettük az irányt. „Polski wengry dwa bratanki”, együtt sírunk, együtt nevetünk mostanában. Lengyelországban ma veszi kezdetét a kétnapos kamatdöntő ülés. A 25 pontos vágás ott is biztos, de sokan már a fél százalékot sem tartják elképzelhetetlennek a legutóbbi, vártnál rosszabb, +1,4%-os adat után. Ez okozhatta a tegnapi gyengülést a jó hangulat, és a bombaformában lévő euró ellenére.

A régiós eszközök árfolyam alakulását továbbra is a piacra zúduló tőke mozgása határozza meg. A jövő évben esedékes nagyobb összegű deviza kötelezettségeit az állam devizakötvény eladásából finanszírozhatja, amiről egyre többet hallani. Ez sem gyengítette komolyabb mértékben a hazai eszközöket, sőt a CDS még csökkent is: tegnap 287 ponton zárt a mutató.

Jelen körülmények között egyelőre senkit nem érdekel komolyabban az IMF-tárgyalások alakulása, annak hiánya majd egy esetleges globális sell-off esetén mutatkozhat meg. Hosszabb távon az erősödést a 279,50-es szint állíthatja meg. Innen már kétszer visszapattant az árfolyam a közelmúltban. Ma is maradhat a régiós együttmozgás, az oldalazás lehet a jellemző.

EUR/USD (1,3020 – 1,3140): Tegnap ismertették a múlt heti görög csomag részeként elfogadott visszavásárlási program részleteit. A piac kedvezően fogadta a részleteket, és sokan már most sikeresnek értékelik a lépést. Emellett a dollár gyengülése is jótékonyan hat az euró árfolyamára, és úgy tűnik, hogy most csak a jó hírekre figyel a piac.

Nem hatott negatívan az árfolyamra a spanyol bankmentés, a ciprusi csomag egyre növekvő összege, sőt az sem, hogy a portugálok, és az írek is bejelentették, hogy lenne igény a görögöknek nyújtott kedvezőbb feltételekre a részükről is. 1,3070 környékén mozog a közös deviza, sőt már az 1,31-es szint sincs messze. Technikailag az 1,3090-es szint legyűrése után az 1,3140-es lehet nagy falat.

CHF/HUF (231,00 – 234,50): Az 1,21-es szint közelébe erősödő euro hatását a gyengülő forint semlegesítette. Egy egységet gyengülve 234 fölött fejezte be ez a devizapár a hétfői napot, a mai reggel kicsivel e szint alól indul.

forint Frank csődkockázat deviza IMF euró CDS árfolyam
Kapcsolódó cikkek