Pénz- és tőkepiac

Libor után Euribor botrány bontakozik ki a bankok körül

Az Európai Unió sajtójelentés szerint rövidesen több bank ellen eljárást indít az Euribor-kamatlábbal kapcsolatos titkos egyeztetések miatt. Ha a gyanú beigazolódik, ez lesz a bankbotrány második hulláma a Libor-ügy után. Eközben a brit hatóságok most először letartóztatásokat hajtottak végre a Libor ügybe.

A brit Súlyos Visszaélések Hivatala (SFO) közölte, hogy három brit állampolgárt tartóztatott le a Libor-ügyben London közelében. Ez az első alkalom, hogy letartóztatások történtek az eddig kizárólag a bankokra fókuszáló ügyben.

Eközben a botrány tovább dagad. A Wall Street Journal (WSJ) értesülése szerint a Barclays brit bank már beismerte az Euribor bankkamatlábbal való manipuláció kísérletét, és vélhetően más bankok részéről is hasonló beismerésre lehet számítani az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más országok hatóságainak sürgetésére. Jelenleg legalább tucatnyi bank ellen folyik vizsgálat, és közülük legalább négy állítólag együttműködött a Barclays-zal, a brit bankok korábban már 453 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezték a londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulálása miatt. A WSJ úgy tudja, hogy az Euribor befolyásolásának kísérletében részt vett többek között a Deutsche Bank, a Crédit Agricole, a Société Générale és az HSBC is. Az érintett bankok egyike sem kommentálta a hírt.

Ugyanakkor pár napja beszámoltunk arról, hogy az UBS jelenleg tárgyal az amerikai hatóságokkal a Libor-ügyben és előreláthatólag mintegy 350 millió eurós kifizetéssel kompenzálja majd Washingtont. A Deutsche Bank már közölte a Bundestaggal, hogy külön tartalékot képez a lehetséges bírságokra, szakértők szerint a német pénzintézet is az UBS-éhez hasonló mértékű büntetésre számíthat.

Az amerikai hatóságok egyébként felpörgették a bankok elleni eljárásokat, hiszen friss hír szerint az HSBC-nek rekord összegű, 1,9 milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie egy pénzmosási ügyben, míg a szintén brit Standard Chartered 327 millió dollárt fizet, miután bebizonyosodott, hogy megsértette az Iránnal és Szudánnal kapcsolatos szabályokat.

HSBC euribor Barclays LIBOR
Kapcsolódó cikkek