Pénz- és tőkepiac

A globális káosz erősítheti az aranyat

2012 egy hírekben és spekulációkban, hullámvölgyekben és -hegyekben gazdag év volt az arany és az ezüst piacán. Mégis mire lehet számítani az új évben a nemesfémek királyánál teszi fel a kérdést az aranypiac.hu.

A befektetők, ha kaptak is kisebb pofonokat a nemesfémektől, végül viszonylag jól megúszták mindezt, hiszen a londoni nemesfémpiac árjegyzése alapján az arany dollárban számolva közel 6 százalékot, míg az ezüst ennél egy kicsivel többet tudott az év végére pluszban elkönyvelni. A hazai befektetők mégsem lehetnek felhőtlenül boldogok. Forintban számolva tavaly kismértékű eséssel zárták a nemesfémek az évet.

Az a jelek szerint rendíthetetlen elszántsággal áll be az euró megmentése mögé a jövőben is, mint ahogy az USA is a végletekig eltökélt abban, hogy megtartsa a dollár számára a világ vezető devizája címet. Megvan tehát minden esély arra, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban tengernyi friss pénz árassza el a piacokat.

A Goldman Sachs elemzőinek becslésére hivatkozva a Money Morning gazdasági hírportál abból indul ki, hogy a mostani program legalább két éven keresztül fog futni, míg végül 2 billió dollárt emészt majd fel. Ez nagyjából annyi lenne, mint a QE1 és QE2 néven ismert mennyiségi lazító programok összvolumene együttvéve.

Ugyanakkor a 2009 januárja óta zajló pénzügyi expanzió 869 milliárd dollárról már eddig is közel 3 000 milliárd dollárra növelte az amerikai jegybanki rendszer mérlegfőösszegét. Miután ez az elszabadult tempójú pénzkibocsátás számít az aranyár ez idő alatt bekövetkezett megduplázódása mögötti legfőbb hajtómotornak, nem meglepő a német Deutsche Bank prognózisa, amely 2013 első felében 2.000 dollárra várja az arany árát, valamint a Bank of America 2014 végére prognosztizált 2.400 dolláros unciánkénti célára.

Hasonlóan optimista több befektetési bank és neves sztárbefektető is. A Morgan Stanley szerint például „semmi nem változott az arany fundamentális megítélésében miután bevezetésre került a QE3 és a QE4, valamint az Európai Központi Bank hasonló kötelezettségvállalásokat tett, amelyek a kereskedelmi forgalommal súlyozott dollár index folytatólagosan gyengülő trendjéről gondoskodhatnak.” Ugyanígy vélekedik a BlackRock alapkezelő óriás szakértője, aki az árfolyam legutóbbi lecsúszását 1.700 dollár alá nem tartja többnek némi „zajnál” egy 3-5 éves időtávon tervező befektetési stratégiánál. A londoni nemesfémpiac egyik legnagyobb múltú árjegyzője, a kanadai Bank of Nova Scotia pedig a 2013-as évre kiadott nemesfémpiaci előrejelzésében úgy fogalmaz, hogy „továbbra is fennáll számos, az arany árára kiható tényező, de az egyik fő oka annak, amiért változatlanul optimisták vagyunk az árfolyam emelkedésével kapcsolatban, az a káosz, amelyben a nyugati világ van.”

mennyiségi könnyítés arany aranyár qe3 árfolyam
Kapcsolódó cikkek