Pénz- és tőkepiac

Merrill Lynch: a 320-as euró/forint fontos pszichológiai szint

Amennyiben az euró/forint árfolyam eléri vagy meghaladja a 320-as fontos pszichológiai szintet, elképzelhető, hogy a monetáris tanács szünetelteti a kamatcsökkentést – írják a Bank of America Merrill Lynch elemzői.

Az éves szintű a januári 3,7 százalékról februárban 2,8 százalékra esett, ami erősítheti a monetáris tanács hajlandóságát a kamatcsökkentés folytatására – hangsúlyozzák a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerda reggel megjelent piaci összefoglalójukban. A szakemberek szerint ugyanilyen hatásúak Orbán Viktor keddi kijelentései is, amelyek szerint a vállalkozásoknak alacsonyabb alapkamatra van szükségük az aktivitás erősítéséhez. A Merrill Lynch üveggömbje szerint a március 26-i kamatdöntő ülésen újabb 25 bázispontos vágás várható, az irányadó ráta a nyári hónapokra 4 százalékra csökkenhet.

A kamatvágások előtt nyíló tér ugyanakkor a forint gyengülése miatt szűkülhet. A forint további gyengülése esetén a Merrill Lynch elemzői szerint az MNB verbális intervencióra szánhatja el magát. Ha pedig az euró/forint árfolyam eléri vagy meghaladja a 320-as fontos pszichológiai szintet, akkor nem kizárt, hogy a monetáris tanács szüneteltetni fogja a kamatcsökkentést.

"Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György szerencsétlen nyilatkozatai is közrejátszottak a forint gyengülésében" – írják a Danske Bank elemzői.

A dán pénzintézet szerint a miniszterelnök, amikor a bankszektor külfölditulajdon-hányada csökkentésének szükségességéről beszélt, gyakorlatilag részleges államosítással fenyegette meg a bankszektort. Az elemzők szerint aggodalomra ad okot Matolcsy György ténykedése is, aki – felelősségi területük megkurtításával – gyakorlatilag kirúgta Karvalits Ferenc és Király Júlia alelnököket. Matolcsy a két kulcsfontosságú területet – a monetáris stratégiát és a pénzügyi stabilitást – Balog Ádám alá rendelte.

forint Merrill Lynch
Kapcsolódó cikkek