Pénz- és tőkepiac

’Nem normális, aki itt kormányozni próbál’ - kiütötték az eurót

Több mint négyhónapos mélypontra gyengült az euró a dollárral szemben, miután a ciprusi „bankmentés” mellett immár az olasz kormányalakítás kudarca is aggasztja a befektetőket.

Az euró/dollár árfolyam szerda délelőtt 1,28 alá, négy hónapja nem látott „mélységbe” süllyedt. A ciprusi precedens és az olaszországi politikai bizonytalanság azt jelenti, hogy a kockázati prémiumok eurózóna-szerte emelkedni fognak – idézi a Bloomberg Adam Cole-t, a a Royal Bank of Canada londoni devizastratégáját.

Olaszország szerdán 7 milliárd eurós kötvénykibocsátást tervez. A balközép Demokratikus Párt vezetője, a kormányalakításra felkért Pier Luigi Bersani a hírek szerint nem tesz kísérletet egy koalíció megszervezésére. A politikus szerint „nem normális” az, aki ezzel ma Olaszországban megpróbálkozik.

Az olaszországi bizonytalanság elhúzódása alaposan elrontotta a hangulatot az európai piacokon; a legfontosabb európai tőzsdei cégek árfolyamát követő Stoxx 600 index, amely a kereskedést pluszban, 295 ponton nyitotta, (magyar idő szerint) háromnegyed 12-kor már 292-nél járt.

A legnagyobb veszteséget a pénzintézetek könyvelték el. A spanyol Banco Santander például 3 százalékkal, a francia BNP Paribas 3,6 százalékkal, a német Allianz 2,9 százalékkal járt szerda délben a keddi záróár alatt.

dollár Stoxx 600 euró
Kapcsolódó cikkek