Pénz- és tőkepiac

Májusban eladni, aztán irány nyaralni?

Habár a tőzsdéken hosszú évtizedek óta tartja magát a mondás, miszerint „sell in May and go away”, azaz májusban érdemes eladni, aztán lehet nyaralni, ezt a tőzsdei indexek egyáltalán nem igazolják. Sőt, a több évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári időszakban inkább az emelkedés, semmint a csökkenés jellemző. Ez idén nyárra is jellemző lehet, mivel a lehangoló gazdasági adatok ellenére továbbra is fűti a tőzsdéket a jegybankok gazdaságélénkítő politikája – mondta el Horvát István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az elmúlt 20 év május közepe és szeptember eleje közötti tőzsdei teljesítményét tekintve egyáltalán nem bizonyult igaznak a mondás, miszerint májusban el kell adni a részvényeket, aztán lehet nyaralni.

A vizsgált 20 alkalomból az S&P és a BUX 12-szer, a DAX pedig 11-szer emelkedett a nyári időszakban, vagyis ha minimálisan is, de éppen az árfolyamok emelkedése történt több alkalommal.

Nem beszélhetünk tehát általánosságban arról, hogy „sell in May and go away”, azaz, hogy májusban eladni, szeptemberben pedig újra venni érdemes - véli Horvát István.

Ez idén nyáron különösen igaz lehet. A részvénypiacok nemhogy nem csökkentek az elmúlt hónapban, de az év eleji szintekhez képest is magasabban vannak.

Sőt, mi több, az S&P és a DAX visszatornázta magát a 2008 őszét megelőző szintre. Történt mindez annak ellenére, hogy a gazdasági növekedésről szóló hírek eddig inkább csalódást okoztak, mintsem felfelé hajtották az árfolyamokat. Ami mégis tartja a lelket a piacokban az a nagy jegybankok aktív gazdaságélénkítő pénzügypolitikájának tudható be, illetve annak, hogy a költségvetési politika szigora már kevésbé nyomasztja a nagyobb gazdaságok növekedési kilátásait.

A K&H szerint ez utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az USA-ban a költségvetési intézkedések hatásain első körben túl vagyunk, miközben olasz-spanyol-francia nyomásra az eurózónában is enyhülni kezdett a költségvetési szigor.

befetetés tőzsde
Kapcsolódó cikkek