Pénz- és tőkepiac

Már nem érdekes az arany sem?

Gyér befektetői érdeklődés övezi a fizikai arany kereskedelmét, van, aki szerint az árupiacon inkább az ipari fémek és az olaj felé érdemes fordulni. Az arany árfolyamára is alacsonyabb előrejelzéseket adnak ki, úgy tűnik, a korábbi évek menedéke kifulladni látszik.

„Az arany árfolyamának korrekciója rég véget ért, nem adok el, és nem veszek ebből az értékes fémből” – idézi az India Times gazdasági rovatának online változata Jim Rogerst. A Rogers Holdings elnöke a lapnak hozzátette: „akkor fogok aranyat venni, ha az ára lefelé megy.”

Rogershez hasonlóan a befektetők mostanra javarészt kiszálltak a fizikai aranyból, Rogers szerint inkább a crude nyersolajat érdemes venni, ha azt látjuk, hogy az árak esni kezdenek. A nyersanyagpiacokat tekintve Rogers inkább a nikkelt és az ólmot vásárolja.

Az elnök egyébként arra számít, hogy a Fed 2015-ig alacsonyan tartja a kamatlábat, és Rogers úgy látja, emiatt később problémák adódhatnak az amerikai gazdaságban.

Eközben a Bank of America Merrill Lynch csökkentette az arany és az ezüst 2013-ra vonatkozó árával kapcsolatos előrejelzését, a gyenge fundamentumokra és a gyér befektetői érdeklődésre hivatkozva. Az előrejelzés szerint az arany átlagosan 1478 dollár körül lehet unciánként idén, ez 12 százalékkal alacsonyabb ár, mint a bank korábbi prognózisa.

 

arany rogers árfolyam Merrill Lynch
Kapcsolódó cikkek