Pénz- és tőkepiac

A lakosság még mindig boldogan finanszírozza az államadósságot

Az államadósság-mérőt már leszedték a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjáról, de ez a kisbefektetőket nem zavarja. A múlt héten is több mint 35 milliárd forintot költöttek állampapírra.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása szerint az egyéves Kamatozó Kincstárjegy augusztus utolsó hetében is nagyon jól fogyott. A 4,5 százalékos kamatot fizető értékpapírból 33,8 milliárd forintban jegyeztek, ez a háromszorosa volt a felajánlott mennyiségnek, de az ÁKK minden ajánlatot elfogadott.

A Féléves Kincstárjegy iránt is nő az érdeklődés, a hetente többnyire csak pár száz millió forint értékben jegyzett papírból a múlt héten 1,9 milliárd forintnyit vásároltak meg. A féléves állampapír kamata 4,25 százalékos volt.

Az állampapírokba valószínűleg azért is áramlik ilyen sok pénz, mert az alacsony betétkamatok miatt a lakosság alternatív befektetési lehetőségeket keres. Az MNB múlt pénteken publikált adatai szerint júliusban a lekötött betétek átlagos kamata már a 3,5 százalékot sem érte el. A lakossági állampapírok ennél több kamatot fizetnek, sőt az intézményi állampapírokénál is vonzóbb a hozamuk. Az is az állampapírok malmára hajthatja a vizet, hogy ezeknél a befektetéseknél a hozamot nem terheli augusztus óta a 6 százalékos eho.

eho befektetés állampapír kamat
Kapcsolódó cikkek