Pénz- és tőkepiac

Így mentené meg a devizahiteleseket az UniCredit vezére

Nem egyben kellene megterhelni a bankokat a devizahitelesek megsegítésével - mondta Gianni Franco Papa, a régió legnagyobb hitelezője, az Unicredit Bank Austria pénzintézet Közép- és Kelet-Európáért felelős vezetője, aki újságíróknak nyilatkozott a bank tevékenységéről és kitért a magyar piacra is.

Gianni Franco Papa szerint Magyarországon a kormány arra ösztönzi a bankokat, hogy segítsenek azoknak a hitelfelvevőknek, akiknek a devizában felvett hitelek túl költségesnek bizonyultak a forint gyengülése után. A banki vezető szerint nehéz megmondani, hogy jelenleg hogy állnak a tárgyalások erről a kormánnyal.

Gianni Franco Papa szerint a Bank Austriát (BA) is érinti a magyar devizahitelezés, de nem annyira, mint a többi bankot. A BA-nak csak 500 millió eurónyi ilyen devizakölcsöne van Magyarországban, sokkal kevesebb, mint a rivális Erste csoportnak, vagy a Raiffeisen Banknak.

A devizahitelekkel kapcsolatban Gianni Franco Papa azt mondta, hogy olyan megoldás kell, ami több évre osztja el a hitelezők megsegítésének terhét, és nem egyben kell megküzdeniük ezzel a pénzintézeteknek. Ha fokozatos lesz a terhelés, akkor véleménye szerint az kezelhető lesz a bankoknak, a vállalatoknak, a magánszemélyeknek, a kormányoknak és a központi bankároknak is.

Hozzátette: ami biztosan megoldhatná a gondokat Magyarországon, az a beindulása lenne, ami úgy tűnik már el is kezdődött.

mentőcsomag mentés devizahitelesek
Kapcsolódó cikkek