Pénz- és tőkepiac

Piacon az ehomentes alapok

Szinte minden alapkezelő átalakított vagy indított legalább egy pénzpiaci alapot, amely megfelel az ehomentesség kritériumainak. Ahogy csökkennek a kamatok, úgy nőhet az igény a közterherkedvezményre

Gyorsan reagáltak az alapkezelők a kamatokra kivetett egészségügyi hozzájárulásra (eho). Az új közterhet augusztus 1-je óta kell megfizetni az alapok hozamára is, kivéve akkor, ha a konstrukció legalább 80 százalékban EGT-tagállamok forintban denominált állampapírjaiba fekteti a vagyonát, ebben az esetben ugyanis az alapok befektetői – a közvetlen állampapír-befektetőkhöz hasonlóan – megússzák a sarcot.

A jogszabályváltozásra leggyorsabban reagáló alapkezelők között volt a Pioneer, amelynek magyar pénzpiaci alapja már augusztus 1-je előtt megfelelt a kritériumoknak, így a befektetői azóta sem fizetik az ehót a kamatok után. Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelőnél három ehomentes alap is van, egy pénzpiaci, egy belföldi kötvényalap és az Ózon fantázianevű éves tőkevédett befektetési alap számít ilyennek. Szintén ehomentesen fektethetnek be a befektetők a Concorde Alapkezelő pénzpiaci alapjába.

A következő néhány napban és hétben pedig újabb alapkezelők termékei jelennek meg ezen a piacon. Az MKB Alapkezelő két nyíltvégű alapja, egy rövid kötvényalap és egy hosszabb kötvényalap is megfelel már az ehomentesség feltételeinek. Az alapok kezelési szabályzatának módosítása ugyan még folyamatban van, az alapkezelő tájékoztatása szerint azonban a befektetőknek már most sem kell megfizetniük a közterhet.

A Generalinál hasonló a helyzet. A Cash pénzpiaci alap jelenleg is megfelel az ehomentesség feltételeinek, hiszen 100 százalékban forintban kibocsátott hazai állampapírokat tart, a befektetési politika megváltoztatását azonban engedélyeznie kell a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) is. Az eljárás még tart, ennek időtartama az alapkezelő közzétételét követően 30 nap lehet, így várhatóan szeptember 20-ig zárul majd le.

A meglévő alapjain nem módosít, hanem teljesen új alapot indít az OTP Alapkezelő, a Prémium Tőkegarantált Pénzpiaci Alap jegyzése szeptemberben rajtol. A konstrukció az alapkezelő közlése szerint klasszikus pénzpiaci alap lesz, tehát valamivel magasabb hozammal kecsegtet, mint a likviditási alapok, igaz, a kockázata is magasabb.

Szeptember 9-én indul a Pioneer új ehomentes kötvényalapjának a jegyzése, amely a pénzpiaci alapoknál hosszabb, a klasszikus kötvényalapoknál viszont rövidebb átlagos futamidejű állampapírokat tart majd. Az Ersténél és a K&H-nál is úgy látják, van ügyféligény az ehomentes befektetési alapokra, így még az ősszel mindkét alapkezelő tervezi ilyen alapok indítását.

Kicsit később, csak jövő januárban, de a Budapest Alapkezelőnél is elindul egy ilyen alap. Az Allianznál is foglalkoznak a kérdéssel. „A várhatóan soványabb kamatjövedelmek mellett a kisbefektetők talán tudatosabban igyekeznek a közterhek szempontjából is hatékony befektetési megoldásokat találni” – mondja Fekete Attila, az Allianz Alapkezelő vezérigazgatója.

Még nem csaptak le rá az ügyfelek

Ahol van már ilyen alap, az elmúlt egy hónapban nem tapasztalták, hogy megugrott volna a kereslet az eho-mentes befektetési jegyek iránt. Az Aegonnál látnak érdeklődést a köztehermentes alap iránt is, de a lakossági ügyfelek körében egyelőre kedveltebbek az alapok alapja konstrukciók, a vállalati kötvény- és az abszolút hozamú alapok. Az MKB-nál sem volt roham, ám ebben Daróczi Andor befektetési igazgató szerint szerepet játszhatott, hogy számos más befektetési termékkel is készültek az eho-kötelezettség bevezetésére.


alapok eho befektetés
Kapcsolódó cikkek