Pénz- és tőkepiac

Medvegyev olcsó hitelekkel lendítené fel a gazdaságot

Oroszországnak ösztönöznie kell a vállalkozások hitelezését, de nem fogja beáldozni a fiskális fegyelmet annak érdekében, hogy felszámolja a gyenge export növekedésfékező hatását - mondta Dimitrij Medvegyev miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

 Medvegyev az interjúban kifejtette, hogy nem lát ellentmondást a fiskális konszolidáció és a gazdasági fellendülés között, hozzátéve, hogy a kormánynak megfelelő áron szándékában áll folytatni a privatizációt.

A legnagyobb probléma az alig 2 százalékos amely túl alacsony a 2008-2009-es válságot megelőző évtizedben jellemző 7 százalék körülihez képest - mutatott rá Dimitrij Medvegyev.

"Hogy mik a terveink? Számos eszközben gondolkodunk, mivel a növekedés megindítására nincs egyetlen üdvözítő megoldás, de még ha lenne is, mi nem tudunk róla" - fogalmazott Medvegyev az interjúban. "Kínai barátaink valószínűleg tudnak valamit, amit mi nem" - tette hozzá, utalva Kína elmúlt években elért látványos növekedésére.

Az orosz miniszterelnök szerint a törleszthető kamatozású hitelek biztosítása lenne a legfontosabb előfeltétele annak, hogy a kétezer milliárd dolláros bruttó hazai terméket előállító gazdaságot el lehessen terelni a közeléből. A miniszterelnök ebben a témában ellentétes álláspontot képvisel, mint Elvira Nabiullina jegybankelnök, aki szerint az olcsó hiteleknek nem lenne gazdaságélénkítő hatásuk, sőt egyenesen kontraproduktívak lennének.

Az orosz jegybank már több mint egy éve 5,5 százalékon tartja az alapkamatot a csökkentésre ható erős politikai nyomás ellenére is. A hitelkamatok pedig még a nagyvállalatok számára is 9-10 százalék körül vannak. Az orosz kormány számos intézkedést hozott már a hitelek elérhetőbbé tétele érdekében a kis- és középvállalatok számára, beleértve a VEB állami fejlesztési bank hitelezési programját is.

"Nagyon fontos lenne, hogy az orosz vállalatok normális hitelekhez jussanak normális kamatok mellett. Elsősorban erről kellene gondoskodnunk" - mondta Dimitrij Medvegyev. Világossá tette azonban, hogy Oroszország nem követheti a nyugati országok által választott utat a gazdaság likviditásnövelő, fiskális eszközökkel történő ösztönzésében.

"Ebben nem látok dilemmát. Pénzügyi konszolidáció és a makrogazdasági stabilitás biztosítása nélkül nem létezik hosszú távú növekedés" - hangsúlyozta. "Átmenetileg, egy-egy rövid időre lehet ugyan lökést adni a gazdaságnak, de átfogó, hosszú távú növekedést csak a költségvetés konszolidálásával, stabil pénzügyi környezetben, az a a belső és a külső kordában tartásával lehet megalapozni" - mutatott rá. Leszögezte: Oroszország csak addig nyújtózhat, ameddig a takarója ér, és nem engedheti meg magának a magas költségvetési hiányt.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Oroszországnak szovjet múltja miatt feltételemül folytatnia kell a privatizációs folyamatot, és fontos számára, hogy ez kellően magas bevételt hozzon az államkasszának. A világ nyolcadik legnagyobb nemzetgazdaságát terhelő további megoldandó problémák közül a miniszterelnök a gyenge jogbiztonság és a korrupció miatt kialakult rossz befektetési klímát emelte még ki.

Reuters Oroszország Medvegyev hitel
Kapcsolódó cikkek