Pénz- és tőkepiac

Devizahitelek - Az OTP reagálása a CÖF állításaira

Az OTP Bank szerint téves információkat közölt ifj. Lomnici Zoltán bizonyos, a bankkal kapcsolatos nyilatkozataiban január 22-én és az azt követő napokban.

 A pénzintézet az MTI-vel péntek este közölte: a téves, valótlan állítások alkalmasak a jó hírnév megsértésére, ezért szólította fel az OTP Bank Lomnici Zoltánt, hagyjon fel a félrevezető nyilatkozataival, illetve a jogszabályban foglaltak szerint adjon elégtételt. Azaz a lapokban tegyen közzé egy szöveget, amelyben elismeri, hogy tévesen nyilatkozott, amennyiben ezt nem teszi meg, kénytelen lesz az OTP követelését bírói úton érvényesíteni.

    Az OTP egyben tájékoztatást adott 2006-ban bevezetett árfolyamgarancia szolgáltatásáról, amellyel kapcsolatban vitája kialakult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) jogi szakértőjével.

A bank közlése szerint az árfolyamgarancia külön választható szolgáltatásként, meghatározott futamidejű, meghatározott devizában felvett és nyilvántartott, meghatározott típusú devizahitelek esetében (10 évet elérő, illetve azt meghaladó futamidejű, svájci frank alapú lakás- és jelzálog típusú hitelek esetében), meghatározott időkorlátok között (a futamidő maximum első két évében és időközönként meghatározott rögzített árfolyam mellett), külön ellenérték fejében (hiteltípustól függően 1,4-1,9 százalék között) volt igénybe vehető.

Az árfolyamgarancia mellett nyújtott deviza lakás- és jelzálog típusú hitelekre vonatkozó kondíciókat (kamat, kezelési költség, THM) nyilvánosan hirdették meg a bank hirdetményeiben - tették hozzá.

Csizmadia László CÖF-alapító pénteken sajtótájékoztatón mondta el, hogy a Civil Összefogás Fórum visszautasítja az OTP Bank fenyegetését, amellyel jogi lépéseket helyez kilátásba szakértőjükkel szemben a bank által kínált devizahitelekkel kapcsolatban tett korábbi kijelentései miatt.

A szervezetet és annak jogi szakértőjét nagyos súlyos váddal illette az OTP Bank egy korábbi sajtótájékoztatójuk miatt - állította Csizmadia László. Emlékeztetett: egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatójukon bemutatták az OTP Bank évekkel korábbi ügyfélmagazinját, amelyben az állt: a bank a piacon egyedülálló szolgáltatást nyújt az ingatlanfedezetű hitelek körében, árfolyam-garanciát kínál svájci frank alapú lakás- és jelzálog típusú hitelekre.

MTI-->

devizahitel OTP CÖF
Kapcsolódó cikkek