Pénz- és tőkepiac

Csökkenő díjbevétel a nagy osztrák biztosítónál

A Magyarországon több cég révén is érintett Vienna Insurance Group (VIG) tavaly 9,2 milliárd eurós díjbevételt ért el, ez 4,4 százalékkal alacsonyabb a 2012-esnél – közölte a társaság.

Az Ausztriában és Kelet-Közép-Európában piacvezető biztosító a díjbevételek csökkenését három tényezőre vezette vissza. Az egyik a lengyelországi rövid távú egyszeri díjas életbiztosítások szándékos visszafogása volt, a másik az autós biztosítási piac csökkenése Olaszországban, a harmadik pedig a devizaárfolyam-hatás, ez főleg Csehországot érintette. Ezeknek a hatásoknak a kiszűrésével stabil 2,8 százalékos működési szintű díjbevétel-növekedés lett volna.


A csoport szintű díjbevétel alakulása a 2013-as pénzügyi év kihívásait tükrözi – mondta Peter Hagen, a VIG vezérigazgatója. A megtérülést szem előtt tartva a cég folyamatosan csökkentette az üzletek volumenét az alacsony megtérülésű szegmensekben Lengyelországban és Romániában. Eközben viszont a többi piacon a csoport díjbevétele meghaladta az egymilliárd eurót. A stratégiai szintű akvizíciók pedig a vezérigazgató szerint megszilárdították a VIG piaci helyzetét Magyarországon és Lengyelországban.

Ausztriában a VIG biztosítói összesen 4,1 milliárd euró díjbevételt értek el, ezzel piacvezetőnek számítanak. A nem élet területen a casco díjbevételek 6 százalékkal nőttek, ennek ellenére a teljes díjbevétel 1,3 százalékkal esett, mivel az egyik biztosító olaszországi autós üzletága visszaesett. Az életbiztosítási területen a zsugorodó osztrák piacon 1,7 százalékos díjbevétel-növekedést ért el a cég.

Magyarországról külön nem írnak a cég közleményében. A hazánkban az Union és Erste Biztosítók révén már évek óta jelenlévő VIG nemrég vásárolta meg az Axát. A Mabisz adatai szerint az Union tavaly 33,9, az Erste Biztosító 15,8 milliárd forintos díjbevételt ért el.

AXA Union Erste VIG
Kapcsolódó cikkek