Pénz- és tőkepiac

Javul a hazai háztartások pénzügyi helyzete

Jelentősen javultak tavaly a háztartások pénzügyi pozíciói: a nettó pénzügyi vagyon 20877,4 milliárd forintot tett ki 2013 negyedik negyedévében, amely 11,83 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A jelentős mértékű javuláshoz hozzájárult, hogy tavaly jelentős mértékben csökkent a lakosság tartozásainak állománya, miközben a megtakarítások – pénzügyi eszközök – mennyisége is gyarapodott. Ami a kötelezettségeket illeti: a jegybank statisztikái szerint a negyedik negyedévre azok állománya 9041,8 milliárd forintra csökkent, amely éves alapon 6,17 százalékos mérséklődésnek felel meg.

Ezen belül a hitelállomány 6,83 százalékkal, 8327,8 milliárd forintra csökkent: a rövid- és hosszú lejáratú hitelek állománya hasonló mértékben esett vissza, előbbieké kissé jobban, 7,05 százalékkal.

A pénzügyi eszközök állománya az inflációt jelentősen meghaladó mértékben, 5,70 százalékkal emelkedett tavaly a háztartásoknál, így már összesen 29919,2 milliárd forintnyi fölött rendelkeztek. Az egyes eszközcsoportok állományának alakulásánál viszont markáns különbségek figyelhetők meg.

Figyelemre méltó mértékben, közel negyven százalékkal emelkedett például a befektetési jegyek állománya, amely így az utolsó negyedévre 3353,3 milliárd forintot tett ki. Szintén nagyon komoly, 28,96 százalékos emelkedést regisztrált a jegyban a nem értékpapíroknál, amelyekből az év végére már 2753,1 milliárd forintnyi volt a háztartásoknál.

Ennek az eszközcsoportnak a növekedése mögött egyértelműen az áll, hogy a háztartások az utóbbi időszakban jelentősen növelték állampapír-befektetéseiket, nem utolsó sorban az igen kedvező kondíciók nyomán. Jóval szerényebb, ám még mindig feletti növekedés mutatkozott viszont a biztosítási tartalékoknál, amelyek összege így közelített a 3200 milliárd forinthoz.

Az elérhető kamatok csökkenése miatt viszont tavaly elfodultak a háztartások a betétektől: ezek állománya 7545,3 milliárd forintra olvadt, ami 9,27 százalékos csökkenés. Szintén nem számítanak sikerterméknek a tőzsdei részvények a lakosságnál: állományuk mindössze 296,8 milliárd forintot tett ki az utolsó negyedévben, amely 6,75 százalékos csökkenést jelent.

tartozás lakosság kamat befektetési jegy
Kapcsolódó cikkek