Pénz- és tőkepiac

Antidepresszánsba fojtjuk bánatunk

Minden ötödik magyar szed valamilyen gyakorisággal nyugtatót, 9 százalékuk rendszeresen. Alkohollal a felnőttek öt százaléka oldja a feszültséget – derül ki a Generali a Biztonságért Alapítvány felméréséből.

Az ezer fős mintán végzett online reprezentatív közvélemény-kutatás szerint ráadásul ellenőrizetlenül szedjük a gyógyszereket pszichés problémáinkra.

A 18-75 éves, legalább hetente egyszer internetezők azt mondták, hogy a kedélyjavítókat az esetek háromnegyedében ugyan az orvos írja fel nekik, ám csak minden második fogyasztó járt pszichoterápiára. Legnagyobb arányban az 50-75 évesek, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelműek élnek rendszeresen kedélyjavítókkal, mégpedig egyre fiatalabb korban. A mostani 50-57 évesek 47 évesen nyúltak először ezekhez a szerekhez, de ma már a harmincévesek is élnek ezekkel.

Antidepresszánssal inkább az idősebbek és alacsonyabb végzettségűek élnek, míg a diplomás, fővárosi fiatal férfiak főleg alkohollal lazítanak. Minden tizedik magyar szed antidepresszánst, míg a magyarok 5 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt.

A pszichés problémák súlyossága, valamint a magyarokra jellemző magas vérnyomás, magas koleszterinszint és túlsúly ellenére a felnőttek 48 százaléka nem jár rendszeresen orvoshoz, nem vesz részt szűrővizsgálatokon.

Biztosítóként a Generalinak különösen fontos, hogy az emberek nagyobb hangsúlyt helyezzenek a megelőzésre. Ezért is igyekszik felhívni a figyelmet a prevencióra a Generali a Biztonságért Alapítványon által szervezett szűrésekkel, amelyeken tavaly csaknem háromezren vettek részt. A megjelentek közül minden második túlsúllyal küzdött, tízből négy páciensnek magas volt a vércukra, ötödüknél diagnosztizáltak magas vérnyomást, 10 százalékuknál magas koleszterinszintet. Minden huszadik résztvevőnél veszélyes bőrelváltozást találtak, több komoly szembetegséget is kiszűrtek, sok fiatalnál szemizom-gyengeséget állapítottak meg, vélhetően a túlzott számítógép-használat miatt.
Idén húsz városban tízezer szűrést terveznek, ahol az érdeklődők ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-, testzsír-mérésen, szemészeti és bőrgyógyászati vizsgálaton és általános belgyógyászati konzultáción vehetnek részt.

– derül ki a Generali a Biztonságért Alapítvány felméréséből.

VG Online - H.É.-->

gyógyszer felmérés alkohol antidepresszáns Generali egészség
Kapcsolódó cikkek