BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A devizahiteles mentőcsomag kapcsán gyengült a forint

A tegnapi forintgyengülésben megközelítette a 308-as szintet az EUR/HUF kurzusa, komolyabb ellenállás azonban csak 310 körül áll az árfolyamemelkedés előtt. Ennek nagyobb valószínűséget adunk, a 20 és 30 napos mozgóátlagok felfelé tolják a kurzust - írják az Erste elemzői.

Gyengült tegnap a forint árfolyama, leginkább a Varga Mihály által bejelentett devizahiteles mentőcsomagnak, illetve a devizahitelek év végéig tervezett kivezetésével kapcsolatos bizonytalanságoknak köszönhetően. Az állampapírok másodpiacán vegyes irányú, de csak kisebb mértékű hozamváltozások történtek. A mai napon a kötvényaukciók lehetnek leginkább fókuszban, a 3, az 5 és a 10 éves papírból a felkínált mennyiség 60 Mrd forint lesz.

 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon nagyot emelkedett az EUR/USD árfolyama, ami 1,361 közeléből egészen 1,363-ig ugrott fel a tegnapi kereskedésben. A dollár gyengülése a meglepően gyenge végleges első negyedéves amerikai GDP adat publikálásának hatására kezdődött el. Tegnap ismét emelkedő pályára álltak a tengerentúli indexek, és mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,3%, Nasdaq 0,68%, S&P500 0,51%). A Google kétnapos fejlesztői konferenciáján több újdonságot is bemutatott. Többek között három Androidos okos órát leplezett le a társaság, de egy televíziós platformot az Android TV-t, és az autókban használatos Android Drive-ot is bemutatta a társaság. A papír árfolyama 2,5%-ot emelkedett tegnap. A nyugat-európai piacok gyengén teljesítettek tegnap, fontos makroadat nem érkezett (FTSE100 -0,78%, DAX -0,71%, CAC40 -1,27%). Ázsiában a Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett. Jelentősebb hír nem látott napvilágot Ázsiában, így a részvényindexek jó teljesítménye elsősorban a pozitív hangulatnak és az amerikai emelkedésnek köszönhető. Négy hónap után újra sor került elsődleges részvénykibocsátásra, IPO-ra Kínában, a frissen debütáló papír 44%-ot emelkedett a kereskedés első napján. Az árupiacon a WTI kőolaj 106,6 dolláron állt ma reggel. Az iraki helyzet elmérgesedése is emelte az árakat. Az arany kurzusa nem változott, továbbra is 1.315 dollár körül áll az árfolyam. A piac elsősorban a Fed politikájára és a kínai keresletre koncentrál. Az ázsiai ország 10 év alatt a legnagyobb vevője lett a fizikai aranynak elsősorban a személyi jövedelmek növekedése miatt.


Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA gazdasága öt éve nem látott mértékben csökkent az első negyedévben a végleges adatok szerint. A GDP 2,9%-kal esett vissza az év első három hónapjában (évesített szinten), ami lényegesen rosszabb, mint az előzetes 1%-os visszaesés és az elemzők -1,8%-os várakozása.

Varga Mihály tegnapi sajtótájékoztatója alapján a magyar kormány már ezen a héten benyújtja a Parlamenthez a devizahiteles mentőcsomagról szóló törvényjavaslatot, a Parlament pedig július 4-én szavazhat róla. Új információ, hogy valószínűleg a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességesek voltak-e vagy sem a Kúria által korábban lefektetett 7 kritérium alapján. A miniszter hozzátette, hogy szerinte nem sok devizahitel szerződés fog ennek megfelelni. A bankok 400 milliárd forintos veszteségre számíthatnak ennek kapcsán, amit kiegészít az árfolyamrés visszafizetéséből adódó várt 100 milliárd forint. A legfontosabb újdonság, hogy Varga megbízást kapott, hogy az MNB-vel közösen őszig dolgozzanak ki egy tervet, amivel év végéig az összes devizahitelt kivezetik. Amennyiben az összes deviza alapú jelzáloghitelt leváltják forintra, akkor 12 milliárd euróval csökkenhet az MNB jelenleg 36 milliárd eurós devizatartaléka. Ez akkor nem okoz forintpiaci összeomlást, ha ezzel párhuzamosan jelentősen csökken az ország rövidtávú külső kötelezettsége is (jelenleg 28 milliárd euró). Egyelőre nehéz megítélni, hogy a bankok devizahitelek refinanszírozására használt eszközök mekkora külső kötelezettséget jelentenek. Egyelőre tartjuk az idei 305-ös EUR/HUF előrejelzésünket, de a csomag jelentős felfelé mutató kockázatokat hordoz, a kiemelkedően magas folyó fizetési mérleg (1 milliárd euró az első negyedévben) ellenére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.