BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trend nélkül mozog a forint

A forint még mindig nem tudta leküzdeni a 200 napos mozgóátlagot. A 20 és 30 napos indikátorok közben lefelé nyomják az EUR/HUF kurzusát. A napokban további oldalazás várható, szűk sávban 302-304 között mozoghat a hazai deviza - írja az Erste elemzése.

Nagyot estek a hosszú hozamok pénteken az állampapírok másodpiacán, ami minden bizonnyal az EKB által csütörtökön bejelentett monetáris lazító intézkedésekkel hozható összefüggésbe. A 3-15 éves szakaszon így 22-32bp-al kerültek lejjebb a szintek. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, a felkínált mennyiség 60 Mrd forint. A hét további részében a csütörtöki kötvényaukciókra fókuszálhat leginkább a piac. A forintra is kedvezően hatott az EKB bejelentése, tartós erősödésre azonban nem számítunk középtávon sem, hiszen a hazai monetáris politika várhatóan kamatpolitikájával alkalmazkodik az új helyzethez.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon folytatódott a dollár erősödése az euró ellenében, aminek hátterében az EKB csütörtöki intézkedése áll. Az EUR/USD árfolyam a 200 napos mozgóátlagot áttörve egészen 1,359-ig csökkent, és lényegében ma reggel is ezen a szinten folyik vele a kereskedés. Hullámvasútra kerültek tegnap a vezető tengerentúli mutatók. A kereskedést emelkedéssel kezdték az indexek, amit egy mélyrepülés követett, de a nap végére ismét összeszedték magukat a piacok és mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,11%, Nasdaq 0,34%, S&P500 0,08%). A nap végi felhúzásnak köszönhetően emelkedéssel zártak a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,24%, DAX 0,22%, CAC40 0,17%).

Fontos makroadatot nem publikáltak tegnap, a jó hangulatban a DAX index új történelmi csúcsra kapaszkodott. Ázsiában a Nikkei 1%-ot esett, míg a Hang Seng és a Shanghai index is 0,7%-ot emelkedett. A kínai tőzsdefelügyelet 4 hónapot követően ma ismét engedélyezte az IPO-kat, első körben 10 új vállalatnak adtak engedélyt a tőzsdére menetelre. Az árupiacon a WTI közel 105 dollárra ugrott az elmúlt napok kedvező kínai és USA növekedési adatai után. A piac a készletek csökkenésére is számít a héten, a becslések szerint 388 millió hordóra csökkenhet a cushingi készletek mértéke, míg a kínálat tovább bővülhet 399,4 millió hordóra. Az OPEC továbbra is napi 30 millió hordón tartotta az olajkínálatot, ami nem jelent változást, de inkább pozitív hírnek tekinthető az erősebb kereslettel rendelkező piacon. Az arany 1.255 dolláron stagnált. A kedvező piaci hangulat arany eladásra serkenti a befektetőket, akik inkább a részvény- és kötvénypiacok felé fordulnak.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

Az USA-ban pénteken fontos munkaerő-piaci adatokat publikáltak. A nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 217 ezer fővel bővül májusban, ami 2000 fővel haladja meg az elemzők várakozását. A munkanélküliségi ráta pedig 6,3%-on stagnált, ami jó hír, mert az elemzők 6,4%-ot vártak.

Az infláció 2,5%-ra emelkedett májusban Kínában, ami 4 hónapos csúcsnak felel meg, de összességében a vártnak megfelelőnek számít, és még messze elmarad a 3,5%-os tervezett értéktől. A kínai jegybank nyilvánosságra hozta a már korábban bejelentett lazító lépéseit, ami szerint a KKV szektort hitelező bankok esetében fél százalékponttal mérséklik a kötelező tartalékrátát június 16-tól kezdődően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.