BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre látszik a Növekedési Hitelprogram hatása

Az MNB májusi statisztikáiban végre érzékelhető nyoma van a Növekedési Hitelprogram (NHP) második fázisának. A jegybank a programot tavaly októberben indította, de a hitelezés élénkülése csak lassan következett be.

Májusban viszont a statisztikák szerint 30 milliárd forintnál is több olyan vállalati hitelt folyósítottak a pénzügyi intézmények, amelynél a kamatperiódus meghaladta az egy évet. Ezeknek a hiteleknek a zöme az NHP keretén belüli konstrukció lehetett, mivel az ilyen kölcsönök kamata átlagosan 2,5 százalék alatt van. Az MNB korábban azt közölte, május végéig 175 milliárd forintnyi hitelre kötöttek szerződése a bankok az NHP második szakaszának keretén belül, ebből 132 milliárd forint volt az új beruházási hitel.

A vállalatok tavaly október óta először most májusban váltak nettó hitelfelvevővé, november és április között minden hónapban több kölcsönt törlesztettek, mint amennyit felvettek. Májusban viszont 36,2 milliárd forinttal meghaladta a hitelfelvétel volumene a törlesztésekét. A forinthiteleknél csaknem 20 milliárd, a devizahiteleknél 16 milliárd forint fölött volt a nettó hitelfelvétel összege. A vállalati hitelállomány így május végén valamivel 6600 milliárd forint fölött volt, ez kevesebb, mint az április végi volumen, de ebben szerepet játszott az is, hogy az ötödik hónapban erősödött a forint, így az átértékelődés miatt is csökkent a vállalatok tartozása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.