Pénz- és tőkepiac

Kevésbé kelendő a KKJ

Az elmúlt hetekben stagnálni, sőt csökkenni kezdett a korábban töretlen népszerűségnek örvendő Kamatozó Kincstárjegyek nettó értékesítése. Az ÁKK-t ez nem zavarja, a héten is csökkentette a lakossági állampapír kamatát

Lanyhulni látszik a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) népszerűsége az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint. A lakosság kedvencének számító, egyéves futamidejű állampapírból június közepe óta összesen 83,8 milliárd forintnyi fogyott el, eközben 87,3 milliárd forintnyi járt le. Ez arra utal, hogy a kisbefektetők már nem mindig fektetik be újra ebbe az állampapírba a lejáró pénzüket, és új pénzeket sem nagyon sikerül már vonzani, emiatt kis mértékben csökkenhetett az immár 1200 milliárd forint fölött lévő állomány.


Ebben szerepet játszhatott az is, hogy az állam egyre szűkmarkúbban méri a kamatot a KKJ-nál. Éppen június közepén, amikor a fordulat bekövetkezett, csökkentette az ÁKK az egyéves kamatát a 3 százalékos lélektani határ alá, 2,9 százalékra. Azóta még egyszer vágtak a kamaton, ami július 7. óta már csak 2,8 százalékos, ettől a héttől kezdve pedig 2,5 százalékos lesz. Ez sem kevés egyébként összehasonlítva a bankbetétekkel, főleg, hogy az állampapírok kamatára ehót sem kell fizetni.

Emellett kifejezetten jónak számít a kamat az intézményi befektetők számára elérhető diszkontkincstárjegyek kamatával összevetve is, hiszen a legutóbbi aukción a hozam 2 százalék alatt volt, a jelenlegi egyéves referenciahozam pedig már az 1,9 százalékot sem éri el.
A stagnáló vagy kissé csökkenő értékesítési eredmények ellenére az ÁKK nem tervezi, hogy változtat a kamatokon, a teljes lakossági állampapír-állományt nézve ugyanis az értékesítési eredmények jók – mondta lapunknak Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

Ennek az az oka, hogy a hosszabb állampapírok iránt megnőtt a kereslet. A négy- és hatéves futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) különböző sorozataiból már 250 milliárd forintnál is többet adtak el, pedig az egyéves diszkontkincstárjegyhez igazodó kamatozású állampapír csak március közepe óta kapható. A befektetők áadásul a hosszabb futamidejű, 2020-ban lejáró sorozatokat kedvelik jobban, június végéig 234 milliárd forintot fektettek ezekbe.


Az ÁKK annak is örül, hogy a lakossági állampapírok átlagos futamideje növekszik ezáltal. Korábban a kisbefektetők által vásárolt állampapírok 70-80 százaléka egyéves, vagy annál rövidebb lejáratú volt, jelenleg már fele-fele arányban adnak el rövidebb és hosszabb papírokat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint májusban a háztartásoknál lévő 2186,5 milliárd forintnyi állampapírból 1456 milliárd forintot tettek ki a rövid futamidejűek. Az egyévesnél hosszabb forint állampapírok állománya nem érte el az 570 milliárd forintot.

Júniusban és júliusban a volumen nagyot nőhetett, az ÁKK azonban nemrég úgy döntött, csökkenti a BMÁK kamatprémiumát. A régebbi sorozatokban ez a négyéves futamidejű papírnál évente 1,75, a hatévesnél 2,5 százalékpont volt, most 1,25 és 2 százalékos prémium jár az egyéves dkj-hozam fölött.

Trükkös forgalmazók

Pénteken lezárta az ÁKK a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) két sorozatának értékesítését, helyettük új sorozatok indulnak változatlan feltételek mellett, vagyis a kamat 3 százalékponttal haladja majd meg az előző évi átlagos inflációt, ez a jelenlegi kamatperiódusban 4,7 százalék. Az ÁKK tájékoztatása szerint azért volt szükség a sorozatok értékesítésének lezárására, mert bizonyos forgalmazók trükköztek a lakossági állampapírokkal, és intézmények kezére játszhatták azokat.


kkj bmák állampapír
Kapcsolódó cikkek