Pénz- és tőkepiac

Csődben egy Enefi-leány

Két éve már csődeljárást kért az aidőközben Enefi névre keresztelt anyacég, most az egyik leány kérvényezte az eljárást.

Csődeljárás lefolytatását kezdeményezte a Fővárosi Törvényszéken az Enefi tőzsdei cég leányvállalata, az E-Star Management Zrt. Az eljárás a tőzsdén megjelent tájékoztatás szerint szeptember 24-én kezdődött, a cég ettől a naptól kezdve fizetési haladékot kap a hitelezőktől.

Az E-Star Management Zrt. az Enefi 100 százalékos tulajdonában álló részvénytársaság, mérlegfőösszege 28,2 millió forint és kötelezettségeinek 97 százaléka az Enefi cégcsoporttal szemben áll fenn. Ezeket a konszolidált beszámolóban már konszolidálták.

A csődeljárás lefolytatása iránti kérelem benyújtásának oka, hogy a cég nem tudott határidőben eleget tenni a romániai pénzügyi hivatal felé fennálló fizetési
kötelezettségeinek, így a hitelező felszámolási eljárás megindítására vonatkozó joga megnyílt. Az cég célja az, hogy a csődeljárás során megegyezzen a hitelezőivel.

2012 decemberében már egyszer kezdeményezett csődeljárást az E-Star anyacég. A hitelezőkkel - akik között bankok és kötvényesek is voltak - akkor hosszas alkudozás után sikerült megegyezni, az adósságot részvényekre váltotta a társaság. A cég részvényének árfolyama 1,2 százalékot esett a hír bejelentése után.

Enefi E-Star
Kapcsolódó cikkek