Pénz- és tőkepiac

Kevesen adósodnának el, hogy magánorvoshoz mehessenek

Évente átlagosan 106 ezer forintot költünk az egészségünkre, de ennek csak a töredékét megelőzésre – derítette ki a Cofidis. A magyarok harmadát egy kisebb egészségügyi kiadás is váratlanul érintené, viszont hitelekkel foglalkozó pénzintézet szerint az emberek egyötöde akár a kölcsönfelvételt is fontolóra venné, ha magánorvosra lenne szüksége. Szerencsére ezt csak négy százalék mondta biztosnak.

A 18-69 éves lakosság 65 százaléka havonta költ gyógyszerre a Cofidis Monitor legfrissebb adatai alapján. Valamivel kevesebben vannak (56 százalék), akik vitamint, vagy gyógyhatású készítményt vásárolnak rendszeresen, és sokkal kevesebben, akik kifejezetten a megelőzésre költenek: 21 százalék vesz például bioélelmiszert.

Az egészség megőrzésére szolgáló eszközt, készüléket az elmúlt egy évben a megkérdezettek 67 százaléka egyáltalán nem vásárolt, és mindössze 10 százaléki fordított erre a célra 50 ezer forintnál többet.

A kutatásban részt vevők csaknem háromnegyede állította, hogy csak akkor megy el orvoshoz, ha már konkrét egészségügyi panasza van. Ehhez képest olyan általános megelőző intézkedésekről, mint egészséges ételek fogyasztása 57 százalék, rendszeres szűrővizsgálatok 43 százalék, sportolás 26 százalék számolt csak be.

Évente átlagosan körülbelül 106 ezer forintot fordítunk az egészségünk megőrzésével kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra összesen évente, amelyből a legnagyobb arányban gyógyszerekre költünk (átlagosan 55 ezer forintot). Ezt követik a kezelések és egészségügyi szolgáltatások (33 ezer forint), legkisebb arányban pedig a különböző egészség megőrzésére szolgáló eszközökre költünk ebből az összegből (mintegy 19 ezret évente).

Mindezzel együtt azonban kirajzolódni látszik a pozitív tendencia, és talán egyre jobban odafigyelünk az egészségünkre: a Cofidis Hitel Monitor második negyedéves adatai alapján valamivel magasabb arányban vallja azt a lakosság, hogy tesz az egészségéért, mint tavaly az év hasonló időszakában: jelenleg a lakosság fele állítja, hogy aktívan tesz azért, hogy egészséges maradjon, ez az arány 2013-ban még csak 38 százalék volt.
A magyarok csaknem háromnegyede bevallása szerint nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy rendelkezzen felhalmozott biztonsági tartalékkal egy váratlan egészségügyi kiadás esetére. Még a legfiatalabb, 18 és 29 év közötti korosztályban is kimondottan magas (kétharmados) azok aránya, akik lényegesnek tartják, hogy legyen erre félretett pénzük.

A valóságban ennél jóval kevesebbeknek van erre fordítható megtakarításuk: a lakosság egyharmada még egy kisebb ilyen jellegű kiadást sem tudna önerőből fedezni saját bevallása szerint. A felkészületlenek aránya egyébként az elmúlt két év hasonló időszakában mértekhez képest jelentős csökkenést mutat: míg 2012 első félévének végén 46, addig az idei év hasonló időszakát vizsgálva már csak 36 százalék azok aránya, akiket anyagilag váratlanul érne egy nagyobb, az egészséggel kapcsolatos kiadás.

A legtöbben (69 százalék) magán fogorvosnak fizetnének, és viszonylag magas a fizetési hajlandóság a nőgyógyászat (46 százalék) és a szemészet (44 százalék) esetében is.

Az emberek kevesebb mint harmada tud arról, hogy bizonyos egészségügyi eszközök vásárlása esetén lehetőség van részletfizetésre is. A részletfizetés lehetősége mellett egyéb pénzügyi megoldás is érdekli az embereket, ha az egészségükről van szó: az egészségügyi kezelés finanszírozását vagy egészségügyi eszköz megvásárlását lehetővé tevő hitel iránt is viszonylag magas az érdeklődés: 20 százalék tartja valószínűnek azt, hogy igényelne ilyen hitelt, 4 százalék pedig biztos benne, hogy folyamodna ebből a célból kölcsönhöz.

kölcsön felmérés magánorvos egészség Cofidis hitel monitor
Kapcsolódó cikkek