Pénz- és tőkepiac

Pár tízmilliárd jöhet vissza az új adóamnesztiával

Számos nagybank el sem indította a Stabilitási Megtakarítási Számlát, ahol elindult, néhány tucat ügyfél nyitott számlát, ők fejenként 100 millió forintos nagyságrendben hoznak haza pénzt. Elvileg már ötmillió forintot is tisztára lehetne így mosni, de nem mindenhol fogadják az utcáról beeső ügyfelet.

Már kilenc hónapja működik az új adóamnesztiát biztosító konstrukció, a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ), egyelőre azonban nem tolonganak a pénzüket külföldre menekítők a bankoknál, hogy legalizálhassák a megtakarításaikat. A hazai hitelintézetek közül az OTP, a Raiffeisen, az Erste, az FHB és az UniCredit is kínál ilyen szolgáltatást, számos nagy piaci szereplő kínálatából azonban hiányzik az SMSZ. A K&H például az ügyfelek részéről visszafogott az érdeklődést tapasztalt, így nincs is ilyen szolgáltatásuk.

A nagybankok közül az UniCredit volt az első, amelyik rástartolt a lehetőségre, már tavaly december 21-től elérhetővé tette a szolgáltatást. Ők a bevezetéskor tapasztaltak valamivel nagyobb érdeklődést, történtek is számlanyitások, de olyan nagy számban nem jöttek az ügyfelek, hogy abból trendszerű következtetéseket tudjanak levonni. Február elején indította el a szolgáltatást az OTP, ők úgy vélik, piaci részesedésük ebben a szegmensben meghaladja a 33 százalékot. A Raiffeisennél február végén indult el az SMSZ, eddig csaknem 50 ügyfél nyitott számlát a banknál, ők összesen több mint 5 milliárd forintot hoztak haza. Az FHB és az Erste a második negyedévben indította el a szolgáltatást, és az FHB-nál már az egymilliárd forinthoz közelít az állomány.

Az SMSZ-t elvileg bárki nyithat legalább 5 millió forinttal. A szolgáltatást kínáló bankok persze nem biztos, hogy minden utcáról beeső ügyfélnek azonnal megnyitják a számlát. Az Ersténél csak már meglévő privátbanki ügyfél nyithat SMSZ-t. Akinek nem volt korábban privátbanki számlája, annak először nyitnia kell egyet, és át kell mennie a szokásos ellenőrzési feltételeken. A Raiffeisennél is privátbanki ügyfélnek kell lenni, vagyis minimum 70 millió forintot kell elhelyezni az intézménynél. Emellett nyilatkozniuk is kell a számlán elhelyezett pénzügyi eszközök forrásáról. Az FHB-nál lényeges kritérium, hogy rendelkezzék az ügyfél lakossági bankszámlával, emellett a pénzmosásról szóló törvény szerinti átvilágítást alkalmazzák a klienseken.

Az Ersténél egyébként úgy becsülik, 50-100 milliárd forint közötti összeg jöhet vissza Magyarországra a konstrukciónak köszönhetően, egy-egy ügyfél átlagosan 100 millió forintnál is nagyobb összeget legalizálhat így. A Raiffesennél is úgy vélik, több tízmilliárd forint érkezhet vissza az országba. Az OTP szerint a számla sikerességét számos tényező befolyásolhatja, ezek közül a legfontosabb az ügyfelek bizalma, de az adózási kérdések és a konstrukció szerkezete is lényeges szempontok.

A legtöbb pénz a hitelintézetek beszámolói szerint Svájcból és Ausztriából érkezik Magyarországra. Az, hogy májusban Svájci is aláírta az OECD az adózási információk automatikus cseréjéről szóló nyilatkozatát, és ezzel gyakorlatilag megszűnik a korábbi, adókerülést lehetővé tévő banktitok, szintén arra sarkallhatja a vagyonos embereket, hogy hozzák haza külföldről a megtakarításukat.

Kedvező adózás

Az SMSZ-re befizetett pénz azonnal legálissá válik. Teljesen adómentesen ugyan csak öt év után lehet kivenni, de aki hamarabb kiveszi, annak is csak a hozamok után kell adóznia. Az első három évben a kamatadó duplája a közteher, a negyedik évben megegyezik a kamatadóval, az ötödikben pedig annak a fele. A hatodik évtől él a kamatadó-mentesség. A számlát legkevesebb 5 millió forint befizetésével lehet elindítani, és befizetni csak egyszer lehet rá, egy embernek viszont több ilyen számlája is lehet. Kikötés még, hogy a pénzt csak a magyar állam, vagy egy másik EGT-tagállam által kibocsátott forint állampapírba lehet fektetni, ez gyakorlatilag magyar állampapírt jelent.


adóamnesztia
Kapcsolódó cikkek