Pénz- és tőkepiac

Élénkíthet az új szocpol

A szakemberek szerint élénkítheti a hitelezést és a lakáspiacot is, ha bevezetik a szocpolt használt lakásokra is. Az előírt négyzetméterárakat is reálisnak tartják a szakértők. Az év elején viszont visszaeshet a hitelezés a júliusi hatályba lépés miatt

Örül a szakma a jövő év közepétől már a használt lakásokra is bevezetendő szocpol támogatásnak. Ez azért pozitív, mert a lakáspiac 95 százalékát használt lakások adják – mondja Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. A korábban csak új lakásokra járó támogatás azért nem volt igazán sikeres, mivel új lakásokra kicsi volt az igény.

A vidéki lakásvásárlóknak sokat segíthet a bevezetése – állítja Kiss Gábor, a hitelközvetítéssel is foglalkozó Benks régióvezetője. A szegényebb térségekben ugyanis még az alacsony, 5-6 millió forintos ingatlanok esetében is problémát okoz a vásárlók számára az önerő előteremtése, ezen a szocpol elvileg segíthet.

Azért csak elvileg, mert egyelőre nem lehet tudni, a bankok elfogadják-e, illetve elfogadhatják-e majd a támogatást önerőként, vagy ez is beszámít majd a hitelfedezeti mutatónál a kitettségbe. Januártól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete szerint az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének nyolcvan százalékát, pénzügyi lízingnél pedig a nyolcvanöt százalékát. Mivel a szocpolt is ráterhelik az ingatlanra, ha a kitettségbe a bankoknak a támogatást is bele kell számítaniuk, kevesebb hitelt adhatnak a szocpolos klienseknek, vagyis azoknak továbbra is elő kell teremteniük az önerőt.

Déry szerint a tervezetben szereplő négyzetméterárak is reálisak, valóban azokon segíthet a szocpol, akik rászorulnak a támogatásra. Önmagában az állami segítség ugyan a lakáspiacot felpörgetni nem tudja, azt a 15-20 százalékos bővülést viszont, ami az idén is tapasztalható már a lakáspiacon, a szocpol tovább növelheti. Az OTP is arra számít, hogy a jogszabály hatályba lépését követően fellendülés várható az egyébként is éledező lakáspiacon, és ennek kézzel fogható, pozitív hatása lesz a lakáshitelezésre is. Mivel azonban a hatályba léptetést csak júliusra tervezik, emiatt az év elején visszaeshet a hitelezés, ha a jogosult ügyfelek elhalasztják a lakásvásárlást.

A másik módosítás, amely szerint az állami támogatás határidejét új lakások esetében ötről tíz évre terjesztik ki, egyelőre nem jelent érzékelhető változást a jogosultaknak. Akár használt, akár új lakásra vesz fel most valaki támogatott lakáshitelt, egy- és ötéves kamatperiódus mellett is egyaránt a minimálisan adható 6 százalékos kamatot kell fizetnie. Az egyéves kamatperiódusú hiteleknél már olyan alacsony a referenciaként megadott állampapírhozam, hogy az állam egyáltalán nem ad már a kölcsönre kamattámogatást. Az államnak kamattámogatást csak 2,3 százalék fölötti állampapírhozamnál kell ugyanis fizetnie.

Az ötéves kamatperiódusú hiteleknél az idén decemberben 3,65 százalékos a referenciakamat, de ez is csökkenhet a következő hónapokban. Jelenleg 3 százalék körül van az ötéves állampapírok hozama, ha ez a kamatszint tartósan fennmarad, az új lakást vásárló támogatott forinthiteleseknek 7-8 évig nem kell még törlesztőrészlet-emelkedéssel számolniuk.

Piaci alapon olcsóbb

A támogatott forinthiteleknél a piaci alapú kölcsönök lassan olcsóbbá válnak. Ezeknél nincs megszabva a minimális kamat, ezért számos banknak van már 5 százalékos, sőt annál is alacsonyabb THM-ű ajánlata. Az MNB adatai szerint is 6 százalék alatt volt már szeptemberben az átlagos lakáshitel-kamat.

A legkedvezőbb ajánlatokat azok az ügyfelek kaphatják a bankoktól, akiknek magas az igazolható jövedelmük, és a lakáshitel mellett más szolgáltatásokat is igénybe vesznek a banknál, vagy olyan szolgáltatásra kötnek szerződést, amely után forgalmazói jutalékot kaphat a hitelintézet.

A legkedvezőbb ajánlatokat azok az ügyfelek kaphatják a bankoktól, akiknek magas az igazolható jövedelmük, és a lakáshitel mellett más szolgáltatásokat is igénybe vesznek a banknál, vagy olyan szolgáltatásra kötnek szerződést, amely után forgalmazói jutalékot kaphat a hitelintézet. -->

szocpol
Kapcsolódó cikkek