A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

20 millió eurót fizetünk egy leminősített orosz banknak

A Fitch Ratings felülvizsgálat alá vette a moszkvai székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú távú devizakibocsátói (IDR) besorolását.

A nemzetközi hitelminősítő intézet, amely jelenleg "BBB mínuszon" tartja az NBB adósi besorolását, két hónapon belül hozhat döntést.

A Fitch lépésére azután került sor, hogy a múlt héten a nemzetközi cég a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére, "BBB"-ről egy fokozattal "BBB mínusz"-ra rontotta Oroszország devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű szuverén adósságállományának a besorolását.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke tavaly október 15-én Budapesten írt alá egyetértési nyilatkozatot a Magyarország NBB tagságának megújításáról szóló jogi és pénzügyi feltételekről. Ezután az NBB Tanácsának október 21-én Szófiában befejeződött kétnapos ülésén a tagországok képviselői egyhangúlag támogatták Magyarország tagságának megújítását.

Magyarország 2000-ben lépett ki az NBB-ből annak akkori nem kellően hatékony, és nem kellően átlátható tevékenysége miatt.

Magyarországnak idén június végéig kell befizetnie a 20 millió euró hozzájárulását a Nemzetközi Beruházási Bank alaptőkéjéhez - nyilatkozta december közepén Nyikolaj Koszov, a bank elnöke.

A magyar befizetés után az orosz részesedés aránya az alaptőkében 48-49 százalékra csökken a jelenlegi 55 százalékról - mondta el a bankelnök.

A moszkvai székhelyű bank alaptőkéjében Bulgária részesedése 15,5 százalék, Csehországé 11,1 százalék, Szlovákiáé 7,9 százalék, Romániáé 6,8 százalék, Kubáé 2 százalék, Vietnamé 1,3 százalék, Mongóliáé pedig 0,4 százalék.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek