A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Nyolcvanmillió forintot osztott szét az MNB a bankelszámoltatás bemutatására

Tizenhét nonprofit szervezet 80 millió forint támogatást nyert el az MNB által az elszámolási törvénnyel kapcsolatos széles körű fogyasztóvédelmi tájékoztatás ösztönzésére kiírt pályázaton. A nyertes projektek révén országos lefedettséget nyújtó pénzügyi fogyasztóvédelmi tájékoztatási hálózat jön létre - ígéri a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank Igazgatóságának döntése nyomán 17 civil szervezet nyert el támogatást a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Programja keretében meghirdetett, „Az Elszámolási Törvénnyel kapcsolatos széleskörű fogyasztói tájékoztatást elősegítő pénzügyi fogyasztóvédelmi program” elnevezésű pályázatán. Az MNB a pályázatra meghirdetett teljes 80 millió forintnyi összeget megítélte a nyertes nonprofit szervezeteknek.

A nyertes projektek révén az elszámolási törvényről a fogyasztóknak személyes információkat adó és segítséget nyújtó Ügyfél-tájékoztató Pontok jönnek létre Vásárosnaményban, Szolnokon, Esztergomban, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, illetve Budapesten két helyen. A Bírók a Mediációért Egyesület emellett mozgó tájékoztatási pontokat alakít ki vidéken. Az Ügyfél-tájékoztató Pontok 2015. március 1. és december 31. között fogadják az ügyfeleket.

A nyolcvanmilliós keretből a legtöbbet, 9,8 millió forintot a Széchenyi Hitelszövetség kapta. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 8,9, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület 7,7 millió forintot kapott. A nyertesek listáján ott van a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet, a Váci Egyházmegyei Karitász, vagy épp a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány is.

A fogyasztók országszerte helyi sajtóorgánumok segítségével is tájékoztatást kapnak majd az elszámolási tudnivalókról.

Az MNB támogatása révén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 20 településén, Baranyában, Bács-Kiskunban, Békés és Csongrád megyékben 15-15 helyiségben szerveznek civil szervezetek személyes találkozókat, előadásokat az elszámolási törvényről.

A lakóhelyük, koruk vagy egyéb okok miatt nehezebben elérhető társadalmi csoportok számára a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége, az MMSZ és a Széchenyi Hitelszövetség nyújt online tanácsadást, segítségnyújtást és folytat majd aktív internetes kommunikációs kampányt, az elszámolási törvényt bemutató fogyasztóvédelmi honlapjaik segítségével.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek