Pénz- és tőkepiac

Nagyon veszik a Diófa alapjait

A Diófa Alapkezelő által kezelt február végére meghaladta a 350 milliárd forintot, és a társaság azzal kalkulál, hogy a növekedés 2015-ben kétszámjegyű lesz – mondta Bíró Gergő, az alapkezelő vezérigazgatója egy tegnapi háttérbeszélgetésen. Mindezek alapján a pénzügyi szolgáltató nettó piaci részesedése a múlt év végére 4,4 százalékra, a duplikációval kalkulált pedig 4,1 százalékra emelkedett. A Diófa Alapkezelő tavaly nagyjából 700 millió forintos bevétel mellett hozzávetőleg 200 milliós eredményt produkált: a vezérigazgató szerint a bevételben és a nyereségben is kétszámjegyű bővülés várható idén. A cég annak ellenére optimista, hogy a szabályozói környezet több szempontból is kedvezőtlenül változott: rosszul érinti őket a magánkasszákra vonatkozó új szabályozás, az alapkezelőket érintő különadó, és a portfóliókezelés áfakötelessé tétele is.

A hat évvel ezelőtt, még az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár alapkezelőjeként indult társaságot a magán-nyugdíjpénztári rendszer összezsugorodása után Lantos Csaba vásárolta meg. A cég akkor intézményi vagyonkezelést végzett, egyedi megoldásokat alkalmazó (tailor made) alapok működtetése mellett. 2013 nyarán vette meg aztán a társaságot 290 millió forintért az FHB csoport, és azóta a Diófa Alapkezelő a lakossági piacon is aktív, sőt, magánügyfeleknek is végez egyéni portfóliókezelést.

A bevétel zöme továbbra is az intézményi vagyonkezelésből származik, az ügyfelek között vannak nyugdíjpénztárak, biztosítók és hitelintézetek is. Az ingatlanbefektetések fókusza nagyon erős a portfólión belül, egy nyilvános (Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap) és három zártkörű ingatlanalapjuk is működik. Az érdeklődésük középpontjában irodaházak és logisztikai ingatlanok állnak, a nyilvános alapban pedig – tanulva a 2008-as eseményekből – óvatos, 50 százalék körüli ingatlanarányt igyekeznek tartani. A lakossági ügyfelek számára elérhető alapokból az FHB, a Magyar Posta és a takarékszövetkezetek fiókhálózata is árul. Az összesen 10 alapnál eddig 82 milliárd forintnyi vagyont sikerült felhalmozni.

BEFEKTETÉS Diófa Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek