Az utóbbi évek nagy trendjei után egyre kevesebb jó befektetést kínálnak a tőzsdék. A közeljövőben az európai kötvényhozamok emelkedése és egy korrekciót követően az európai részvénypiaci emelkedés újraindulása lehet olyan trend, amin pénzt lehet keresni – mondta lapunknak Zsiday Viktor, a Plotinus Nyrt. elnöke.

Az elmúlt két hét éles fordulatot hozott az európai kötvénypiacon, a német tízéves hozam a 0,07 százalékos mélypontról csütörtökig 0,75 százalékra ugrott, majd pénteken 0,6 százalékra korrigált. A befektetők ugyanis kezdik felismerni, hogy az európai gazdaság kezd magához térni, ami nem indokolja a nullához konvergáló hozamokat. A folyamat folytatódhat, Zsiday szerint a német hozamok akár másfél-két százalékig is emelkedhetnek, ami azonban még nem olyan magas szint, ami veszélyt jelentene a részvénypiacokra. A és az visszatérése alapvetően pozitív a cégek számára, így az év második felében - akár további korrekció után - visszatérhet a bika az európai tőzsdékre.

A magyar részvénypiac jelentős emelkedésen van túl, amit ugyanez a jelenség, az európai gazdaság talpra állása alapozott meg. Egyre többen ismerték föl, hogy ennek fő haszonélvezői a kelet-közép európai országok, ahol nagyobb növekedés, igazi konvergencia-sztori bontakozik ki. A befektetők az elmúlt években Lengyelországot leszámítva teljesen leírták ezt a régiót, most viszont kezdik felfedezni, ennek köszönhető a BUX jó teljesítménye is. Az index technikai alapon is nagyon jól néz ki, igazi szuperbull - tette hozzá.

Miközben az egyes cégek nem nevezhetők olcsónak, vagy más probléma van velük, maga a gazdaság vonzó, így az alapkezelők nem tehetnek mást, mint megveszik ezeket a papírokat. A magyar piac likviditása még mindig kicsi, így ha fennmarad a tőkeáramlás, az akár további nagy mozgást is okozhat – vélekedett Zsiday. 

A Plotinus Nyrt. nagyon jó évet zárt: befektetései 32 százalékot hoztak, saját tőkéje kétmilliárd forint fölé nőtt. Szerencsére több olyan hosszabb trend is volt, amit jól sikerült meglovagolni. A legsikeresebb befektetések között a kínai részvénypiac emelkedésére nyitott pozíciót, a dollár long és az olaj short ügyleteket emelte ki.

Az idei tervek között a reálgazdasági befektetések bővítése is szerepel. Ez az ingatlanban, vagy más területen való terjeszkedést is jelenthet, nagyobb, több száz milliós sem kizárt, ha megfelelő lehetőség kínálkozik. A Plotinus továbbra is szeretne kötvényt kibocsátani. A társaság a korábbi kötvényéhez hasonlóan részvényre váltható kötvényben gondolkodik, de valószínűleg már nem inflációkövető, hanem fix, esetleg az alapkamathoz kötött konstrukció jöhet szóba. Ennek időzítése az engedélyek megszerzésén múlik, a dokumentációt a múlt év végén nyújtották be az MNB-hez. Az átváltható hosszabb távú forrást biztosít, mint egy fix lejáratú, ezért kedvező a Plotinusnak. A kibocsátás piaci helyzet és kamatkörnyezet függvénye, ha időközben nagyon megemelkednének a hozamok, akkor lehet, hogy elállnak tőle - mondta a társaság elnöke. 

Erősödésre ítélve

A forint erősödésre van ítélve, jelenleg csak az euró erősödése akasztja meg a folyamatot. Az euró mindenhez képest erősödik, ezért van nyomás alatt a forint árfolyama, de ennek lecsengésével ismét magára találhat. Zsiday szerint minden e mellett szól, a gazdasági növekedés, az EU-pénzek beáramlása, a kedvező fizetési mérleg. A devizahitelek leépítése is a forintot támogatja. Ha a folyamatok nem változnak a jegybank jelenleg is magas devizatartalékai tovább emelkednek, így az MNB nek nem lesz más választása, vagy devizát ad el, vagy például segít a államadósság deviza arányának csökkentésében. Ez utóbbi viszont javítaná az ország megítélését, így szintén forinterősítő hatása van.