Pénz- és tőkepiac

Danubius: gáláns az ajánlat

A nagytulajdonos 8 ezer forintos vételi ajánlatot tett a Danubius részvényeire. Ha eléri a 90 százalékot, kiszorítja a kisrészvényeseket, és kivezeti a papírt a tőzsdéről.

Újabb cég távozhat a Budapesti Értéktőzsdéről (BÉT), miután a Danubius Hotels Nyrt. többségi tulajdonosa, az Egyesült Királyságbeli CP Holdings önkéntes nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a szállodalánc összes törzsrészvényére. Jelenleg a részvények 80,33 százaléka van a CP Holdings és a vele összehangoltan eljáró részvényesek tulajdonában, ami 84,14 százalékos befolyást jelent a Danubiusban. Ha ezt sikerül 90 százalékosra növelni, akkor a CP Holding élni fog a törvényben biztosított vételi jogával, kiszorítja a kisbefektetőket, és kivezeti a részvényt a tőzsdéről.
Erre jó esélyük van, hiszen az Aberdeen Asset Managementtel már megállapodtak egy 3,02 százalékos pakettről, a többi részvényesnek pedig nagyon gáláns ajánlatot tettek. A CP Holding 8 ezer forintot kínál egy Danubius-részvényért, ami durván a másfélszerese a részvények elmúlt évi átlagos árfolyamának, és a társaság egy részvényre jutó saját tőkéjénél is magasabb 15 százalékkal. A társaság saját tőkéje egyébként tavaly év végén 57,7 milliárd forint volt.

„Meggyőződésünk, hogy az ajánlati ár méltányos, és megfelelően tükrözi a Danubius Hotels vállalatértékét” – közölte Mark Hennebry, a CP Holdings szálloda üzletágának igazgatója. Hennebry hozzátette: a tranzakció lezárta után is folytatni szeretnék a jelenlegi üzleti stratégiájukat, megtartják a szállodákat, a munkaerőt is, és elkötelezettek a maradnak a magyar piac és a régió iránt.

A vételi ajánlatra vonatkozó bejelentés miatt tegnap a BÉT a Danubius-részvényeknél a napi árfolyamváltozás maximális határát kénytelen volt kitolni a szokásos 15-ről 50 százalékosra. A szállodalánc papírja egész nap 7900 forint fölött forgott, a forgalma pedig az utóbbi időszakban megszokott százszorosa volt. Hasonlóan magas árfolyamon utoljára 2008 elején forgott a Danubius-részvény, amely egyébként 2007 májusában volt a csúcson, akkor 10 ezer forint fölött is kereskedtek vele.

A törzsrészvényekre vonatkozó vételi ajánlatot a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) még el kell fogadnia persze. Ha ez megtörtént, és az erről szóló dokumentumot közzétették, két nap múlva indulhat is az ajánlattételi periódus, ami 30 napig tart, a kisbefektetők ez idő alatt nyilatkozhatnak arról, hogy elfogadják a nagytulajdonos 8 ezer forintos ajánlatát, a nyilatkozatokat a Concorde-nál és az UniCredit Banknál lehet leadni.
A Danubiusszal az egyik legrégebbi tőzsdei cég távozhat a BÉT-ről, hiszen a szállodalánc részvényeit 1992 december 22-én vezették be a tőzsdére. A mostani kiszorítás azonban már egy lassan két évtizede kezdődött folyamat végét jelzi. A két éve elhunyt osztrák származású üzletember, Bernard Schreier ugyanis 1995 óta folyamatosan vásárolgatta a Danubius részvényeit cégein, a CP Holdingson és más érdekeltségein keresztül. Jelenleg a CP Holdingsnak 38,85, a CP Holdings leányvállalatai közül az Interag Zrt.-nek egy 31,45 százalékos, az Israel Tractorsnak pedig egy 6,12 százaléos pakettje van a társaságban, emellett Schreier özvegye közvetlenül is rendelkezik még egy 3,92 százalékos részvénycsomaggal.

Nagy cég, kis forgalom

A Danubius Hotels – a tegnapi vételi ajánlat után 66 milliárd forintosra hízott – kapitalizációja alapján a blue chipek és az áramszolgáltatók után az egyik legnagyobb cégnek számít a tőzsdén. A forgalma mindennek ellenére gyenge volt, naponta csak néhány millió forint értékben kereskedtek vele.

A cég tavaly 52,3 milliárd forintos árbevételt ért el, ennek a fele szállodai bevétel volt. Az adózott eredménye megközelítette az 1,7 milliárd forintot. A Danubius Magyarország legnagyobb szállodaláncának számít, 23 saját tulajdonú szállodát üzemeltet, emellett többségi tulajdonosa és üzemeltetője további nyolc szállodának Csehországban, 12 hotelnek Szlovákiának és három szállodának Romániában.

A cég tavaly 52,3 milliárd forintos árbevételt ért el, ennek a fele szállodai bevétel volt. Az adózott eredménye megközelítette az 1,7 milliárd forintot. A Danubius Magyarország legnagyobb szállodaláncának számít, 23 saját tulajdonú szállodát üzemeltet, emellett többségi tulajdonosa és üzemeltetője további nyolc szállodának Csehországban, 12 hotelnek Szlovákiának és három szállodának Romániában. -->

felvásárlás Danubius BÉT
Kapcsolódó cikkek