Kettővel csökkent a pénzügyi vállalkozások száma a második negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. Az egyik cég a kettő közül az EKT International Investment lehetett, amely egy korábbi MNB-határozat szerint áprilisban visszaadta a működési engedélyét. A vagyonkezelő megszűnése azért érdekes, mert saját tőkéje adta a szektor teljes saját tőkéjének az 51 százalékát. A társaság megszűnésével így a – zömében egyébként nem vagyonkezeléssel, hanem finanszírozással foglalkozó – pénzügyi vállalkozások saját tőkéje a márciusi 436,2 milliárd forintról június végére 213,7 milliárd forintra csökkent.

A pénzügyi vállalkozások az idén nyereségessé váltak. Tavaly – főleg a forintosítás és az elszámolás miatt – még 86,5 milliárd forintos nettó veszteséggel zártak, az idén félévkor viszont már 18,1 milliárd forintos profitjuk volt. A mérlegfőösszegük azonban gyorsan zsugorodik, az év vége óta 16 százalékkal csökkent, és már 2200 milliárd forint alatt van, ami tízéves mélypontnak felel meg. A forinteszközök volumene az első negyedévben megugrott a forintosítás miatt, a devizaeszközöké pedig csökkent. Az ügyfelekkel szembeni devizakövetelések volumene nem éri már el a 650 milliárd forintot, ez a fele a tavaly félévkor mértnek, és 11 éves mélypontot jelent.

A gépjármű-finanszírozásból származó követelések volumene 617,4 milliárd forintra csökkent, ami a 2006 eleje óta vezetett statisztikában a legalacsonyabb érték. A háztartásoknak 244,7 milliárd forintnyi autólízingjük volt júniusban, ebből 116,7 milliárd forint volt a devizaalapú és most már forintosításra váró követelés. A háztartások 91,4 milliárd forintnyi ingatlanlízinggel rendelkeztek az első fél év végén, ez szinte teljes egészében forintalapú volt már a forintosításnak köszönhetően. A teljes ingatlanlízing-állomány 274 milliárd forint volt júniusban.