Nagyjából 2,2 milliárd forintos, első féléves, kgfb-ből származó díjbevétele alapján hozzávetőlegesen 3,7 százalékos részesedést hagy szabadon az Astra Biztosító magyar piacról eltűnő fióktelepe, ami hozhat némi átrendeződést a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) statisztikáiból.

A szervezet adatai szerint az Astra fióktelepe 2,801 milliárd forintos, összdíjbevételt produkált az első hat hónapban, ami elenyésző, 0,6 százalékos piaci részhez volt elég. Viszont a kgfb-tortából már jóval nagyobb szeletet mondhatott magáénak a szolgáltató úgy, hogy az első fél évben 20 százalékkal sikerült növelnie díjbevételét az elmúlt év azonos időszakához képest.

Az Astra néhány milliárdos, éves kfgb-díjbevétele – illetve az azzal járó ügyfélállomány – több szempontból is érdekes lehet a rivális szolgáltatóknak. Egyrészt a kgfb-piacon meredeken emelkedni kezdett a díjbevétel az elmúlt időszakban, másrészt több olyan szereplő is akad, amely a korábbinál jóval nagyobb figyelmet szentel e területnek. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az alapvetően igen koncentrált magyar kötelező biztosítási piac – ahol az öt legnagyobb szereplő az idei első hat hónapi adatok alapján a díjbevétel 63,8 százalékát adta – középmezőnyében igen erős a pozícióharc: a három dobogós versenyző (Allianz, K&H, Generali-csoport) mögött négy olyan szolgáltató is van, amelynek féléves díjbevétele 4 milliárd és 5 milliárd forint között van.

Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a tavaly még nem egészen 90 milliárd forintos tortán 18 szereplő osztozott, ami azt jelenti, hogy a rentábilis működéshez a kisebb szereplőknek mindenképp növelniük kell az ügyfélszámukat és persze a bevételeiket is.
Az Astra-fióktelep örökségével foglalkozott a CLB biztosítási alkusz tegnapi közleménye is, amely szerint több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a romániai Astra Biztosító, ha a napokban kezdődött csődeljárás végén befejezi tevékenységét. A CLB szerint az érintetteknek mostantól érdemes minden eddiginél jobban figyelni az Astrával kapcsolatos híreket, elsősorban az MNB hivatalos közleményeit, mert napról napra változhat az ügyintézéssel kapcsolatos tudnivaló. Az alkusz közleménye hangsúlyozza: az ügyfeleknek be kell fizetniük a hiányzó díjakat, mert baleset vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés. Akiknek nincs díjhátralékuk, egy esetleges balesetkor változatlanul számíthatnak kártérítésre, az ügyfélszolgálat és a kárrendezés ugyanis továbbra is működik. Ez utóbbit megerősítette közleményében a jegybank is: eszerint a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe köteles helytállni a díjfizető ügyfelek által okozott károkért mindaddig, amíg Romániában el nem rendelik a biztosító felszámolását.

A román Astra biztosítótársaságot szerdán nyilvánította fizetésképtelenné az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét. „A román és a magyar biztosítási garanciarendszer is helytáll a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepének károsultjai számára azután, hogy a román felügyeleti hatóság visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét” – közölte a történtekre reagálva a Magyar Nemzeti Bank.