Pénz- és tőkepiac

Ismét jó biztosítási ügynöknek lenni

Az élénkülő biztosítási piac a biztosítási ügynökök bevételét és profitját is megdobta tavaly – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A piac ugyan tovább konszolidálódott, az adatszolgáltatásra kötelezett szolgáltatók száma egy év alatt 32-vel 456-ra csökkent, az aktív szereplők viszont több mint 56 milliárd forintnyi jutalékot zsebeltek be, ami 17,64 százalékkal volt több a 2013-asnál.

Mivel számos biztosításközvetítő egyéb pénzügyi termékekkel is foglalkozik, az értékesítés nettó árbevétele ennél magasabb lett, a 65 milliárd forintot is meghaladta. A piaci szereplők összesített adózott eredménye 6,9 milliárd forint lett.

A nem életbiztosítási piac – ahogy az elmúlt évek szinte mindegyikében – tavaly is lényegesen többet hozott a közvetítőknek, mint az életbiztosítások. A befolyt jutalék bruttó összege a 33 milliárd forintot is meghaladta, ami 16 százalékos növekedés 2013-hoz képest. „A díjak nőttek, a gazdaság is bővült, ez kedvezően hatott a piacra” – magyarázza Lányi András, az UFS igazgatóságának elnöke.

A vagyonbiztosítási szegmensen belül az egyszeri díjas piac fejlődött jobban, több mint 360 ezer szerződést kötöttek a közvetítők, ebből 12 milliárd forintnyi díjbevétel származott, ami a másfélszerese volt a 2013-asnak. A folyamatos díjú vagyonbiztosítási szerződésből kevesebbet kötöttek az ügynökök, mint egy évvel korábban, az éves állománydíj viszont így is több mint 8 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 90 milliárd forintot.

Az életbiztosítási ágat egyértelműen a nyugdíjbiztosítások húzták tavaly – mondja Lányi. Az ügynökök átálltak erre a termékre, ennek egyik következménye, hogy bár a megkötött folyamatos díjas szerződések száma csupán 3 százalékkal nőtt, az éves állománydíj viszont csaknem 15 százalékkal emelkedett.

Az idei év vegyesen alakulhat a közvetítői piac számára. A biztosítási szektor első féléves adataiból már látszik, hogy a vagyonbiztosítási szegmensben folytatódhat a növekedés, a biztosítók ugyanis jutalék címen többet fizettek ki, mint tavaly. Az életágon ugyanakkor átmeneti visszaesés következhet be, ennek az az oka, hogy az idéntől csepegtetni kell a jutalékokat, vagyis egy szerződés megkötése után az első évben nem biztos, hogy megkapja az ügynök az összes díjazását. Jövőre azonban megérkeznek a most elmaradt pénzek is, és mivel az idén a folyamatos díjú szerződések volumene nőtt, jövőre újra nőhet az ügynökök bevétele.

biztosítási ügynök
Kapcsolódó cikkek