Pénz- és tőkepiac

Vezér nélkül az NHB Bank

Szeptember 7. óta nincs vezérigazgatója az NHB Növekedési Hitel Banknak, miután az addig e posztot betöltött Budaházy Réka távozott.

Azóta a bank igazgatósága több jelöltet is meghallgatott, de még nem döntöttek – tájékoztatta a Világgazdaságot Kellner Zsuzsanna, az NHB elnökének, Szemerey Tamásnak az asszisztense. Szemerey Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, s a kizárólagos tulajdonában lévő BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. birtokolja az NHB 98,47 százalékát (a többi felett a Fransa Holding S. A. L. diszponál).

Amíg nem találják meg Budaházy utódját, addig a bank két vezérigazgató-helyettese, Palatin Gábor és Drabik Zsolt irányítja a pénzintézetet. Mindketten 2014 júliusában kerültek az NHB-hoz, amikor a BanKonzult két lépésben kivásárolta a Mészáros Csaba érdekeltségébe tartozó, műszaki megoldásokkal foglalkozó Evopro-csoportot.

Ahogy arra a pénzintézet tavaly novemberi névváltásából is egyértelműen következtetni lehetett, az NHB túlnyomórészt az MNB növekedési hiteleit folyósítja kis- és középvállalkozásoknak, eddig mintegy 9,5 milliárd forintot helyezett ki. Ennek révén az NHB minden bizonnyal az idén is folytathatta tavaly megkezdett növekedését, amelynek folyamán a 2013 végén 16 milliárd forintos mérlegfőösszege 2014 végére 41,5 milliárdosra hízott, igaz, piaci részesedése 0,06 százalékról még így is csak 0,15 százalékra emelkedett.

Ám az NHB-nak ennél nagyobb szabású tervei vannak. Míg az eladósorba került MKB Bank és a várhatóan csak a jövő évben privatizálandó Budapest Bank túl nagy falat lenne a kisbanknak, az NHB-nál a tavaly év végén tízszer nagyobb mérlegfőösszegű Sberbank Magyarország megvételéről a HVG értesülései szerint Szemerey tárgyal az orosz tulajdonossal.

NHB Bank
Kapcsolódó cikkek