Pénz- és tőkepiac

Nagy dobás lehet a 3D-nyomtatás

Már a tőzsdén is be lehet szállni a 3D-üzletágba, amely a következő évek egyik nagy sztorijává nőheti ki magát.

A jövő egyik legígéretesebb technológiájának tartják a 3D-nyomtatást. Bár egyelőre széles körben még nem tudtak elterjedni ezek a készülékek, a gazdaság számos szektorában használják azokat. A Wohlers Reports szerint a következő években átlagosan mintegy 31 százalékkal bővülhet az iparág, így 2020-ra a realizált árbevételt tekintve 21 milliárd dolláros üzletté nőheti ki magát. A 3D-nyomtatás körüli őrületbe a tőzsdén keresztül is be lehet szállni, több vállalat részvényeivel már lehet kereskedni.

Egyes vélemények szerint az egyik legígéretesebb piaci pozícióval a Stratasys rendelkezik a 3D-nyomtatásban érdekelt cégek közül. A társaság mellett szólhat, hogy az általa értékesített nyomtatók speciális pengéket használnak, amelyeket időközönként cserélni kell, és szintén a cégtől lehet ezeket megvásárolni. A Stratasys továbbá nemrég fektetett be a Desktop Metal nevű cégbe, amely a ma meghatározó műanyag helyett fémtárgyak nyomtatására alkalmas készülékeket fejleszt. A fémtárgyakat készítő, elérhető árú nyomtatók piacra dobása pedig az iparág következő lépése lehet. A szektor másik meghatározó szereplője a 3D Systems, igaz, a cég az értékesített készülékek számát tekintve elmarad a Stratasystól.

A vállalat hét különböző technológiával működő nyomtatót kínál, amelyekkel viszonylag széles fogyasztói kört tud kiszolgálni, sőt az elmúlt négy év mintegy 50 felvásárlása is a fogyasztói bázis szélesítését szolgálta.
Egyes elemzők szerint részben a 3D-nyomtatás jelentheti a HP számára is a kiutat a PC-k és a hagyományos nyomtatók csökkenő kereslete okozta nehézségekből. A társaság 2016-ban tervezi piacra dobni 3D-nyomtatóját, ez a jelenleg elérhető készülékeknél mintegy tízszer gyorsabb lesz.

A készülék gyorsaságával a 3D-nyomtatók egyik legnagyobb problémáját orvosolhatja a HP, így várhatóan igen népszerűek lesznek ezek a termékek.
Ám annak ellenére, hogy a 3D-nyomtató iparágtól óriási növekedést várnak, igen korai még megmondani, mely cégek lehetnek a nagy nyertesek. Az olyan tőkeerős, nagy múltú cégek megjelenése, mint például a HP, könnyen átrendezheti az erőviszonyokat. Az ezzel kapcsolatos félelmek pedig már a részvényárfolyamokban is tükröződtek. A jelenleg meghatározó szereplők papírjai számottevően gyengültek 2014 eleje óta: a Stratasys például több mint 80, a 3D Systems pedig több mint 90 százalékot esett. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy a 3D-nyomtatás egyelőre nem tudott elég széles körben elterjedni, az igazi áttörés még várat magára.

3D-nyomtatás
Kapcsolódó cikkek