Pénz- és tőkepiac

Az MKB megszabadult Mammut-hitelétől

A Mammut bevásárlóközpontot közel 70 milliárd forinttal hitelező konzorcium vezetője, az MKB Bank eladta jelzálogjogát az amerikai Lone Star ingatlanbefektetési alapnak.

Zajlik az MKB Bank rossz hitelektől való megtisztítása, annak érdekében, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szanált és tulajdonolt hitelintézet akár teljes egészében magánkézbe kerülhessen. A napokban az MKB megszabadult a Mammut budapesti bevásárlóközpont létesítéséhez sok éve nyújtott hitelétől, pontosabban az annak fejében bejegyzett jelzálogjogról – értesült a Világgazdaság. Hogy mekkora összegről van szó, azt nem tudni, csupán azt, hogy a Mammut Szolgáltató Zrt.-től tavaly év végén összesen 69 milliárd forint hitelt követelő banki konzorcium vezetője az MKB volt. Egyik tagja pedig az OTP Bank, melynek könyveiben továbbra is szerepel a Mammut-hitel – tájékoztatta lapunkat a bank. Nem volt ilyen kategorikus az MKB, mely a Világgazdaság érdeklődésére úgy fogalmazott: „Az MKB nem kíván piaci híreket kommentálni.” Míg az adós Mammut Zrt. vezérigazgatója, Vígh Gábor azt közölte: „Nem tudunk semmilyen tranzakcióról vagy megegyezésről.”

Lapunk úgy tudja, a Mammut-hitel jelzálogjogát az amerikai Lone Star magántőke-társaság vette meg, melynek 1995 óta gründolt 15 befektetési alapja összességében közel 60 milliárd dollárt vonzott. Neve alig két hete került a hírekbe, amikor bejelentették, hogy Budapest legmagasabb irodaházát, a Duna Towert megvásárolta a közép- és kelet-európai régió vezető kereskedelmi ingatlanfejlesztő vállalatcsoportja, a GTC International Group. Ez utóbbi tulajdonosa, a varsói tőzsdén jegyzett lengyel Globe Trade Centre S. A. vállalatcsoport tőkéjét emelte meg 140 millió euróval a Lone Star globális befektetési alapja.

Az MKB eredetileg csak a Deutsche Bankkal közösen adott – fele-fele arányban – hitelt a bevásárlóközpont megépítéséhez a Mammut Szórakoztató Központ Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-nek, még 2000 májusában, 91 millió német márka értékben (1 márka akkor 134 forintot ért), 22 éves lejáratra. E egészült ki újabbakkal, majd duzzadt évről évre.

2012 szeptemberétől immár Mammut Szolgáltató Zrt. néven működő adós 2011 végén még 57,7 milliárd, 2012 végén már 65,5 milliárd forint hitelt mutatott ki, méghozzá rövid, azaz egy éven belül lejáróként. Ám a 2013 végi 64,4 milliárdos hitel már hosszú lejáratúvá alakult át, a zrt. éves beszámolójának kiegészítő melléklete szerint azért, mert annak visszafizetési határideje 2016-ig meghosszabbodott. Ez az adósságteher nőtt 2014 végére 69 milliárdra, miközben az S. Nagy testvérekhez – Endréhez és Sándorhoz – köthető ciprusi bejegyzésű Mantapro Investments Ltd. által tulajdonolt, a tavalyi évet 3 milliárd forintos veszteséggel záró Mammut Szolgáltató Zrt. saját tőkéje mindössze 9,6 milliárd forint volt.

Bejegyezték a szanálási vagyonkezelőt

A cégbíróság 200 millió forintos tőkével bejegyezte a szeptember 22-én alapított MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-t, mely a 153 hitelintézet, illetve befektetési vállalkozás befizetéseiből gazdálkodó Szanálási Alap tulajdonában áll. A jogszabályi előírások alapján a tulajdonosi jogok gyakorlására a szanálási feladatkörében eljáró MNB jogosult. Az MSZVK a szanálás alatt álló intézményekről, jelesül az MKB Bankról leválasztott eszközöket az MNB hatósági döntésével veheti kezelésbe.


mammut hitel MKB
Kapcsolódó cikkek