Pénz- és tőkepiac

A piacok változására érzékenyek a nyugdíjalapok

A megnövekedett életkor nem probléma, a piacok alakulása viszont érzékenyen érintheti a nyugdíjszolgáltatókat – derült ki az intézmények első európai stressztesztjén. Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság a teszt során a járadékkal és a járulékkal meghatározott nyugdíjszolgáltatókat is vizsgálta. (Magyarország nem vett részt a felmérésben.)

A járadékkal meghatározott és a vegyes nyugdíjrendszerek (ezekben egyszerre működik a járadékkal és a járulékkal meghatározott rendszer) viszonylagos tűrőképességet mutattak a halálozási ráták tartós, 20 százalékos csökkenésével szemben. A kamatlábak hirtelen csökkenése, az inflációs ráták emelkedése és az eszközök árfolyamának esése viszont már érzékenyebben érintette az intézményeket.

A járulékkal meghatározott nyugdíjrendszerekben a nyugdíjakra gyakorolt hatás erősen függ attól, hány évük van még hátra a nyugdíjig a tagoknak. Jellemzően az idősebb tagok rendelkeznek a legmagasabb nyugdíjvagyonnal és a legkevesebb idővel arra, hogy kiheverjék az eszközök értékének esését. A legfiatalabb tagokat leginkább az eszközök hosszú távú alacsony hozama érinti érzékenyen.

nyugdíjalap
Kapcsolódó cikkek