Pénz- és tőkepiac

Úgy állapodtak meg a 2016-os bérekről, hogy nincs igazi ajánlás

A kormány, illetve a versenyszféra munkaadói és a munkavállalói érdekképviseleteinek döntő többsége elfogadta a 2016-os bérajánlást - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Épp csak pontos bérről nincs szó az ajánlásban.

A felek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keretei között létrejött egyezségben egyetértettek abban, hogy fokozott aktivitással és felelősséggel, differenciált béremelésekkel kell reagálni az átalakuló munkaerő-piaci viszonyokra.

Az ajánlást aláírók megállapították, hogy a hazai munkaerőpiacon jelentős változások zajlanak. Ennek következtében mindenki számára támpontul szolgáló számszerű bérajánlást 2016-ra nem fogalmaztak meg a szociális partnerek. Az átalakuló munkaerő-piaci helyzetben a béremelések előreláthatólag az eddigiekhez képest sokkal nagyobb szóródással valósulnak meg.

Az ágazati és a helyi bértárgyalások részvevői figyelmébe ajánlják, hogy 2016-ban a elérheti a 2,5 százalékot, a fogyasztói árszínvonal átlagos növekedése várhatóan 1,6 százalékos lesz, a személyi jövedelemadó kulcsa 16-ról 15 százalékra mérséklődött, aminek következtében a munkavállalók nettó keresete változatlan bruttó kereset mellett is 1,53 százalékkal emelkedik, és hogy a valamint a garantált bérminimum mennyivel emelkedett az év elején.

Az aláíró felek ajánlják, hogy a lehető legszélesebb körben valósuljon meg béremelés, azzal a kikötéssel, hogy az ne vezessen munkahelyek megszűnéséhez. A bértárgyalásokon az egyeztetések részvevői vegyék figyelembe a vállalkozások verseny-, jövedelemtermelő és költségviselő képességét, és törekedjenek a munkavállalók helyzetének javítására. A megállapodás egyúttal felhívja a munkáltatók figyelmét a béren kívüli juttatások alkalmazásának lehetőségeire is, a munkavállalók jövedelmi pozícióinak megőrzése, illetve javítása céljából - írja az NGM.

bérajánlás
Kapcsolódó cikkek