Pénz- és tőkepiac

Osztalékpapírrá válik az Apple?

Osztalékemelés és még több sajátrészvény-vásárlás jöhet az Apple-nél, bár úgy tűnik, hogy a befektetők jobban örülnének egy új terméknek.

Az utóbbi évtized nagy növekedési sztorija volt az Apple, de az elmúlt negyedévekben látványosan megtorpant a piaci értékrekordokat sorra döntő társaság. A befektetők hiába várják a következő nagy sikerterméket: az okosautó még csak ígéret formájában létezik, az okosóráról egyelőre nem tudni, hogy mennyire népszerű, mert a cég nem közöl értékesítési számokat. Eközben az okostelefonok piaca lassul, a verseny erősödik, így egyre nehezebben tud növekedést generálni a társaság a legfontosabb termékének számító iPhone-ból. Helyette osztalékot fizet és saját részvényeket vásárol, mint egy igazi „érett cég”.

Az RBC Capital elemzője szerint az Apple 40-50 milliárd dollárral emelheti meg sajátrészvény-vásárlási programját áprilisban, amikor közzéteszi következő gyorsjelentését. A társaság 2015-ben egyetlen év alatt 110 milliárd dollárt költött saját részvényei vásárlására. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb amerikai cégeket tömörítő S&P 500 indexben szereplő cégek összes tavalyi sajátrészvény-vásárlásának majdnem az ötöde az Apple-höz volt köthető.

A sajátrészvény-vásárlások több tényező miatt támaszt jelenthetnek az árfolyamnak. Egyrészt pluszkeresletet generálnak a részvényekre, ami a kereslet-kínálat törvényei miatt elméletben felfelé hajtja a papírok árfolyamát. Másrészt a részvényszám csökkenése következtében minden egyéb feltétel változatlansága mellett a sajátrészvény-vásárlás növeli az egy részvényre jutó eredményt, így ha nincs olyan esemény, ami az árazási szint csökkenését indokolná, akkor az árfolyamnak emelkednie kellene.
Az elemzők osztalékemelést is várnak, ami nem lenne nagy meglepetés annak fényében, hogy amióta 2012-ben elkezdett osztalékot fizetni a cég, azóta folyamatosan emelte a mértékét. Rendszerint a profit 20-30 százalékát fizeti ki az Apple osztalékként. Az évesített osztalékhozammal és a jelenlegi árfolyammal számolva közel 2 százalékos osztalékhozam adódik most a részvényekre. Az elemzők az áprilisi bejelentésre 10-15 százalékos osztalékemelést jósolnak.

A befektetők azonban a jelek szerint nem igazán örülnek annak, hogy érett osztalékpapírrá válik lassan az Apple. A társaság részvényei alulteljesítők voltak, amióta elkezdett osztalékot fizetni. 2012 augusztusa óta, amikor az Apple kifizette első negyedéves osztalékát, a részvények 16 százalékkal értékelődtek fel, ez idő alatt az S&P 500 index 44 százalékkal menetelt felfelé. Ez alapján a részvényesi készpénz-visszajuttatási program nem tudott különösebben nagy lökést adni az Apple részvényeinek.

Apple Osztalékpapír
Kapcsolódó cikkek