Pénz- és tőkepiac

Kibírnák a bankok a sokkokat

Stabil a bankrendszerünk, de vannak még kockázatok is – közölte a legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentést ismertető sajtótájékoztatón Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője. A tőkemegfelelés bankrendszeri szinten 20 százalékot tesz ki, egyetlen banknak sincs szüksége tőkebevonásra, és a likviditási helyzet is jó, a bankrendszernek bőséges tartalékai vannak.

A piaci alapú vállalati hitelezés még 2015-ben sem állt helyre, a vállalati hitelállomány egyedi tételek kiszűrésével is mintegy 2,1 százalékkal zsugorodott. A szűkülő belföldi hitelezést a nagyvállalatok előszeretettel helyettesítik külföldi hitelekkel. A kkv-hitelezés viszont jobban megragadja a hitelezési alapfolyamatokat, a kis- és középvállalkozások hitelállománya pedig 2015 második felében tovább bővült. Az MNB 2016 elején elindította Növekedéstámogató Programját, mellyel célja a piaci alapú vállalati hitelezés helyreállítása. A bankok vállalásai alapján a jegybank azt prognosztizálja, az idén és jövőre 5 és 10 százalék között bővülhet a kkv-hitelállomány.

A lakossági hitelezésben is élénkülés várható. A keresleti oldalt a növekvő foglalkoztatottság, az emelkedő reáljövedelmek és az alacsony kamatkörnyezet mellett a befektetési célú igény is fűti. Az új lakások építése azonban továbbra is visszafogott, mind historikus, mind pedig nemzetközi összehasonlításban nézve. A kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény és az áfacsökkentés viszont ezen változtathat.

A bankrendszer nagy kihívásai között van a nem teljesítő lakossági hitelportfóliók és a szintén bedőlt projekthitel-állományok leépítése. A nem teljesítő lakossági hitelek aránya 22,5 százalékos, ez nemzetközi összevetésben is az egyik legmagasabb érték – mondta Nagy Tamás. A Nemzeti Eszközkezelő rendezi ugyan 35 ezer nehéz helyzetben lévő adós tartozását és lakhatását, de még így is marad 130 ezer bedőlt jelzáloghitel. Jelentős részükön segíthetne a átstrukturálása, mivel a kétharmaduknak van bevallott jövedelme, kétötödük többé-kevésbé törleszt is. A kilakoltatási moratórium megszűnése is nagyobb együttműködésre készteti a nem törlesztő adósokat.

A vállalati nem teljesítő hitelek állománya az MNB szanálása miatt csökkent számottevően az elmúlt hónapokban. A projekthitelek viszont még mindig komoly kihívást jelentenek a bankoknak. A bankszektor ennek ellenére egyre jövedelmezőbbé válik, az MNB szerint 2017-re a tőkearányos megtérülés az ágazatban a 8 százalékot is elérheti, ehhez persze javítani kell a költséghatékonyságot, és a portfóliók további tisztítására is szükség lesz.

sokk Bank
Kapcsolódó cikkek