Pénz- és tőkepiac

Holnap eldőlhet a japán jen sorsa

A japán jegybanknak lépnie kéne, hogy gyengítse a jent, kérdés, hogy van-e ehhez elegendő muníciója

A jegybanki kamatdöntő ülés előtt egy nappal kritikus technikai szint közelében tartózkodik a japán jen dollárral szembeni árfolyama. Egy merész monetáris lazító intézkedéssel a központi bank „lekenyerezhetné” a piacot, és segíthetne a devizának kitörni a csökkenő trendcsatornából, vagyis végre megfordulhatna az év eleje óta tartó, nem kívánt felértékelődés. Ha ez elmarad, és ismét csalódást okoz a központi bank, akkor rövid időn belül a 100-as szint, illetve egy újabb hároméves csúcs is kilátásba kerülhet.

Idén már többször is csalódást okozott a japán jegybank azzal, hogy nem hajtott vége olyan jelentős monetáris lazítást, amit a piaci szereplők látni szerettek volna. Egyre több elemző gondolja úgy, hogy a jegybank azért nem lépett, mert egyszerűen már nem tud, „muníciója” kifogyóban van.

Ezt a vélemény tükrözi, hogy az év eleje óta a japán deviza közel 16 százalékot erősödött az amerikai dollárral szemben. Technikai szempontból egy csökkenő trendcsatorna tartja fogságban az árfolyamot, idén már négyszer sikertelenül próbálkozott a jen azzal, hogy felfelé (vagyis a gyengülés irányába) kitörjön. Most újra kulcsfontosságú szint közelében tartózkodik a kurzus, pont egy nappal a jegybank kamatdöntő ülése előtt.

A csökkenő trendcsatorna teteje 103-nál húzódik: ez nagyon erős ellenállási szintet jelent, amit már több meghiúsult gyengülési kísérlet is bizonyít. A jelenlegi helyzetet azonban érdekessé teszi, hogy az 50 napos mozgó átlag „kilaposodott”, amire év eleje óta nem volt példa. Ez jól mutatja, hogy a jen eddig megállíthatatlannak vélt erősödése veszített dinamikájából.

Technikai szempontból tehát az elmúlt hónapokban egyszer sem került ilyen közel az árfolyam a kitöréshez, ahhoz viszont, hogy ez megvalósuljon, egy vártnál agresszívabb monetáris lazító intézkedésre lenne szükség a jegybank részéről, legyen az egy újabb kamatvágás vagy az eszközvásárlási program kibővítése. Az persze kérdés, hogy képes-e rá, vagyis van-e még „töltény a tárban”.

Ha sikerül valami meglepőt húzni, akkor végre kitörhet a jen a csökkenő trendcsatornából. A következő akadályt a 104-es szinthez közelítő 100 napos mozgóátlag jelentené. De ha ismét csalódást okoz a japán jegybank, az a helyi deviza hirtelen erősödését okozhatná, mint ahogy július közepén is történt. Ebben az esetben irány a 100-as szint, illetve egy új, közel hároméves csúcs is kilátásba kerülhet. Ez azért rossz hír a japán döntéshozók számára, mert az alacsony inflációval és gyenge növekedéssel küzdő gazdaságnak égető szüksége van a gyenge jenre. Bár a hivatalos jegybanki kommunikáció nyíltan sosem ismerte el, az elmúlt évek monetáris lazító lépéseinek közvetett célja a deviza leértékelése volt, ez adta a gazdaságpolitika egyik legfontosabb alappillérét.

japán jen
Kapcsolódó cikkek