Pénz- és tőkepiac

Rázós bejelentés előtt a Raiffeisen

A jövő héten eldőlhet, összeolvad-e a magyar leánybankot is érdekeltségei között tudó Raiffeisen Bank International tulajdonosával, a Raiffeisen Zentralbankkal. Nagyok a kockázatok a részvényárfolyam szempontjából.

Elsőre jó befektetésnek tűnő bankrészvény a bécsi tőzsdén adható-vehető Raiffeisen Bank International (RBI): míg az OTP részvényeivel a könyv szerinti érték 1,5-szeresén kereskednek, a Raiffeisen esetében mindössze 0,5-szeres a P/BV-szorzó. A magyar nagybank négy negyedéves előretekintő eredményarányos értékeltsége (P/E) 10,4, az osztrák bankcsoporté viszont csak 7,2. A Raiffeisen részvényárfolyama nagyjából ugyanott tartózkodik (közel 13 euró), ahol év elején volt, ehhez képest idén plusz/mínusz 2 eurós sávban mozgott.

Az alacsony értékeltség ellenére az RBI részvényei nem a biztosra menőknek, hanem a kifejezetten kockázatvállaló befektetőknek ajánlhatók. A jövő héten ugyanis eldől, összeolvasztják-e a bankcsoportot 61 százalékos részesedéssel bíró tulajdonosával, a közvetetten nyolc kisebb, tartományi Raiffeisen tulajdonában álló Raiffeisen Zentralbankkal (RZB). Keveset tudni az összeolvadás módjáról, de valószínű, hogy az RBI új részvényeket fog kibocsátani az RZB tulajdonosai számára, ezért kapja meg az RZB eszközeit. Felmerült a tartományi bankokkal vagy azok egy részével való összeolvadás lehetősége is, de ez egyelőre kevésbé valószínű.

Ahogy a tőkeemelések nagy része, ez az akció is hígító hatással járhat a jelenlegi tulajdonosok számára, vagyis az egy részvényre jutó várható eredmény (és ezzel a potenciális osztalék) számottevően csökkenhet. Ezt kompenzálhatná, ha az RBI egy kiugróan nyereséges bankkal olvadna össze, csakhogy erről egyáltalán nincs szó: az RZB több sebből vérző entitás, az összeolvadást nem az önmagában is méretcsökkentésen áteső, szintén gyenge tőkehelyzetű tőzsdei RBI, sokkal inkább a tőkepiaci forrásbevonás lehetőségétől elszigetelt RZB megsegítése céljából tervezik.

Az Európai Bankhatóság (EBA) július végén zárult stressztesztjén az RZB tulajdonosát, a Raiffeisen-Landesbanken Holdingot tesztelték – a bank Európa egyik legrosszabb tőkehelyzetű hitelintézetének bizonyult, és nem sokkal magasabb az RZB tőkemutatója sem. Utóbbi bankelébement az eredmények közzétételének, és bejelentette: az Uniqában meglévő 26 százalékos részesedése kétharmadának eladásával javítja tőkehelyzetét. Ezzel azonban jelentősen csökkentette jövőbeni eredménytermelő képességét és a potenciálisan vele összeolvadó RBI lehetséges növekedési pályáját. A tőzsdei befektetőknek elsősorban ezt érdemes szem előtt tartaniuk.

Raiffeisen Bank összeolvadás
Kapcsolódó cikkek