Pénz- és tőkepiac

Ez lenne a forradalom?

Az ezredforduló óta nem volt akkora tőzsdei kibocsátás a német piacon, mint az Innogy bevezetése. Az RWE különvált megújuló üzletága a stabil bevételek miatt vonzó a befektetőknek

Pénteken vezetik be az Innogy részvényeit a tőzsdére. A német közműcég, az RWE megújuló eszközeit tartalmazó cégének klasszikus kibocsátást terveztek. A vállalat előzetesen 32–36 eurós ársávot határozott meg a papírokra, az érdeklődés a piaci beszámolók alapján jelentős: az Innogy szóvivője legutóbb azt jelezte: a befektetők várhatóan az ársáv tetején, 35-36 euró körül jegyzik le a papírokat.

A tranzakcióban az Innogy 55,6 millió új bocsát ki, míg az anyacég, az RWE akár 83,3 millió meglévő részvényt is értékesíthet. A kibocsátás összértéke elérheti a 20 milliárd eurót, ami több mint duplája az RWE piaci kapitalizációjának. Eredetileg az RWE 10 százalékot akart eladni a részvényeiből, a nagy érdeklődés miatt azonban akár 25 százalékot is értékesít.

A kibocsátás méretét tekintve jelentősnek mondható, Európában legutóbb a nyersanyag-kereskedő Glencore vitt véghez nagyságrendileg hasonló tranzakciót, a németeknél pedig 2000 óta nem volt ekkora tőzsdei kibocsátás, akkor a Deutsche Post részvényeit vezették be a nyilvános kereskedésbe.

Az Innogy az RWE megújuló eszközei mellett kiskereskedelmi és hálózati eszközöket tulajdonol, a befektetőknek pedig azért lehet vonzó, mert a megújuló és hálózati eszközök bevételei hatóságilag szabályozottak, viszonylag jól kiszámíthatók, stabilak, ezért a jelenlegi kamatkörnyezetben kedvező hozamot tudnak kínálni.

Az Innogy leválasztása az E.ON szétválásához hasonlóan válasz a német energiastratégiában történt drámai változásokra. A stratégia a fukusimai atomkatasztrófa után teljesen új alapokra kívánja helyezni az ország energiatermelési modelljét, a távolabbi jövőben a németek szinte teljes egészében a megújuló energiára támaszkodnának. Ennek nyomán az elmúlt években korábban nem látott mértékű támogatást kapott az országban a megújuló energiatermelés, ami azt eredményezte, hogy a támogatott zöldenergia szépen kiszorította a hagyományos gázos és szenes erőművek által megtermelt áramot a piacról. A megújulók előretörése pedig egyúttal a nagykereskedelmi áramárakat is a mélybe nyomta, a 2011 áprilisában még megawattóránként 60 eurós árak 30 euró alá csökkentek.

A szétválás az RWE-nek a jelek szerint jobban sikerülhet – a korábbi példa ugyanis nem kedvező. Az E.ON hasonló akciót hajtott végre ugyanis az Uniper leválasztásával. Igaz, a cég nem adott meg induló árat a részvényekre, az a kereskedés megindulását követően a piacon alakult ki. A társaság értéke azonban jelentősen elmaradt attól, ahogy az anyacég, az E.ON azokat a könyveiben nyilvántartotta. Emiatt az E.ON a közeljövőben jelentős leírásokkal nézhet szembe. Ez rányomta bélyegét az árfolyamra is, amely a Uniper kibocsátása óta több mint 20 százalékot esett.

megújuló energia
Kapcsolódó cikkek