Pénz- és tőkepiac

Maláj pénzen „tőzsdézett” DiCaprio

A maláj kormányzati pénzek tisztára mosása kapcsán a svájci BSI és Falcon bankok után Leonardo Di Caprio is „képbe került”. A színész közölte, visszafizeti a filmtámogatásként felvett összeget.

Komplett pénzmosodát üzemeltetett a malajziai kormány közvetlen fennhatósága alá tartozó állami vagyonalap, a 1MDB. A Najib Razak miniszterelnök környezetéből irányított vagyonalap „gondozói” az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) közreadott becslése szerint 3,5 milliárd dollárt tüntettek el a világ számos országában végrehajtott befektetések leple alatt. Magát az alapot Najib Razak hozta létre 2009-ben, kevéssel azután, hogy elfoglalta a kormányfői posztot. Eredetileg gazdasági beruházásokat finanszíroztak belőle, csakhogy eközben több milliárd dolláros veszteséget halmoztak fel – papíron legalábbis. A DoJ forrásai szerint közvetlenül több mint 700 millió dollár landolt a „malajziai 1. számú hivatalosság” számláján, akit nem neveztek ugyan meg, de kétséget kizáróan Najib Razakra utaltak.

De a „hollywoodi 1. számú színész” kódját sem fedték fel, megtette azt helyettük Leonardo DiCaprio, aki a 2013-ban a mozikba került A Wall Street farkasa című filmjéhez kapott ismeretlen mértékű támogatást Najib Razaktól. Az alakításával Golden Globe díjat nyert színész az átadón személyesen fejelte ki háláját maláj patrónusainak és a film készítésében résztvevőknek – emlékeztet a Bloomberg. Most a színész közleményében jelezte, hogy kész visszafizetni a filmhez illetve a saját környezetvédelmi alapítványának adott maláj kormánypénzeket. Ehhez az Oscar díjas színész az igazságügyi tárca közreműködését kérte.

DiCaprio imázsának aligha tett jót a korrupciós és sikkasztási botrány, svájci környezetvédők például kezdeményezték, hogy az ENSZ vonja meg a művésztől a békenagyköveti címet, amennyiben nem tud kielégítő magyarázatot adni az 1MDB-hez fűződő viszonyára. Stephane Dujarric ENSZ szóvivő azonban a világszervezet további támogatásáról biztosította a DiCapriót és a klímaváltozás ellen küzdő alapítványát.

A DiCapriónak adott támogatás aprópénz lehet ahhoz az 1,3 milliárd dollárhoz képest, amelynek a lefoglalására a tárca intézkedéseket tett. Pontosabban a pénzért az Egyesült Államokban vásárolt ingóságok, valamin kaliforniai és New York-i luxusingatlanok zár alá vételéről van szó. Az alap 35 millió dolláros repülőgépe egy hangárban vár sorsára, ahogy Vincent Van Gogh és Claude Monet festményei is a hatóságok vendégszeretetét élvezik. Utóbbiak beszerzését aligha lehet összefüggésbe hozni a malajziai gazdaság élénkítésével. Az alap ügyeinek intézésében aktív szerepet töltött be a miniszterelnök mostohafia, Riza Shahriz Abdul Aziz, aki a Red Granite Pictures társalapítója volt. Ennél a stúdiónál készült A Wall Street farkasa, valamint a Megjött apuci és a Dumb és Dumber kettyó sikerfilmek.

Malajziában a vagyonalap megdézsmálása nem verte ki a biztosítékot, az országot vasszigorral irányító Najib Razakot sem söpörte el a népharag. A kormányfő tagadja a vádakat, politikai támogatottsága pedig rendkívül erős, az ellenzék pedig gyengesége okán képtelen kihasználni az adódó lehetőséget. A Berish nevű civilszervezet november 19-re tüntetést jelentett be, amelynek egyetlen célja Razak lemondatása és a pénzügyi botrány teljes körű kivizsgálása.

sikkasztás Leonardo Di Caprio
Kapcsolódó cikkek