Pénz- és tőkepiac

Erős lehet az ünnepi vásárlási szezon

Alacsony árazásuk miatt vonzóak a Macy’s és a Best Buy részvényei, az Abercrombie & Fitch papírjait pedig lelkesen veszik a bennfentesek

Pár nap, és kezdetét veszi a karácsonyi vásárlási szezon, vagyis a kiskereskedelem ünnepe az USA-ban. A várakozások szerint idén 3,3 százalékkal nőhetnek az amerikai kiskereskedelmi értékesítések a tavalyi 2 százalékos dinamika után. Az e-kereskedelem tovább folytatja térnyerését, 17 százalékkal emelkedhetnek az internetes értékesítések az év utolsó két hónapjában, és már a szektor teljes bevételének 10 százalékát adhatják.

A hagyományos kiskereskedelmi vállalatok között is lehetnek még azért jó befektetési sztorik. A szépségápolási termékeket forgalmazó Ulta Salon, Cosmetics & Fragnance részvényei például komoly korrekción estek át októberben, de az elmúlt két hétben ismét emelkedő trendbe kapcsolt az árfolyam. Azok a szereplők, akik igazán belelátnak a cégnél zajló folyamatokba, optimisták a részvényekkel kapcsolatban.

A társaságnál két számjegyű mértékben emelkednek a legalább egy éve nyitva tartó üzletek bevételei, az internetes kereskedelmi üzletágában pedig közel 50 százalékos bevételnövekedést tud felmutatni a cég. Kockázat viszont, hogy az Amazon online áruházóriás is terjeszkedik ezen a piacon, ami miatt a bevételdinamika lassulására számít a menedzsment.

Az Abercrombie & Fitch részvényeit szintén sokan veszik, noha az folyamatosan csalódást keltő értékesítési számokat közöl. A divatcég szenved az erős dollár miatt, a Hollister márkáját viszont sikeresen újjáépítette, és a mobilalkalmazása is népszerű. A versenytárs Aeropostale csődje pedig szintén az Abercrombie felé hajthatja a vásárlókat.

Ha olcsó részvényeket keresünk a kiskereskedelmi szektorban, akkor a Macy’s és a Best Buy papírjai lehetnek érdekesek, a két 12-szeres, illetve 13-szoros előretekintő P/E rátán forog. A Macy’s árfolyama a 2015-ös csúcsokhoz képest közel megfeleződött, ám az elmúlt két hónapban több elemző is megemelte a profitjára vonatkozó várakozásait, és négy egymást követő negyedévben az elemzői konszenzust felülmúló negyedéves egy részvényre jutó eredményről számolt be az áruházlánc. Az elektronikai cikkek forgalmazásával foglalkozó Best Buy szintén kellemes meglepetésekkel szolgált mostanában negyedéves gyorsjelentéseivel, az elmúlt két negyedévben átlag 25 százalékkal teljesítette felül a konszenzust.
Az Amazon árfolyama mindössze 8 százalékra van a történelmi csúcsától, és a három számjegyű előretekintő P/E ráta sem teszi vonzóvá a papírokat. A cég mellett szól, hogy stabilan nyereséges, és bár alacsony profitmarzsot tud csak elérni, a felhőalapú szolgáltatások egyre nagyobb súlyt képviselnek a bevételben.

ünnepi vásárlás
Kapcsolódó cikkek