Pénz- és tőkepiac

Iskolai dolgozóktól vehetik el a cafeteriát

Elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalaku­lás alatt álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) munkavállalói lesznek – írja a Magyar Nemzet.

Ez a takarítókat, a portásokat, a gondnokokat vagy a karbantartókat érinti, akik alacsony keresetük miatt a legkiszolgáltatottabbak - írja a lap.

A Magyar Nemzet birtokába jutottak olyan információk, amelyek arról szóltak, már volt olyan budapesti tankerület, ahol bejelentették: a dolgozók nem számíthatnak cafetériára a jövőben.

A lap a Klik sajtóosztályához fordult, hogy megtudják, minden későbbi tankerületi központban el fogják-e venni a béren felüli juttatást a dolgozóktól, illetve hogy várható-e, hogy az átvétel után csökken az érintettek fizetése. A sajtóosztály arról írt, az üzemeltetés átadás-átvételről szóló megállapodásokat a tankerületi központok helyi szinten kötik meg az önkormányzatokkal december 15-ig. Az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Miután a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról ők maguk dönthetnek költségvetésük függvényében. Ezért helyszínenként más és más szerződések jönnek létre. A Klik szerint így a megállapodások véglegesítéséig nem lehet meghatározni a jövőbeni átlagfizetések, illetve egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét. 

kafetéria cafeteria
Kapcsolódó cikkek