Pénz- és tőkepiac

Kevesebb a bedőlt hitel

A bankok elkezdtek megszabadulni a késedelmes lakossági hitelektől: 370 milliárd forintnyi bedőlt hitel tűnt el két év alatt.

Egyre gyorsabb ütemben szabadulnak meg a bankok a nem teljesítő lakossági hitelektől. Erre lehet következtetni abból, hogy a jegybank friss adatai szerint szeptember végén a nem teljesítő – vagyis 90 napon túl késedelmes – hitelek állománya már csupán 875 milliárd forint volt. Ez több mint 180 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál, és csaknem 370 milliárddal marad el a két évvel ezelőtt beállított rekordtól. A bedőltnek tekinthető hitelek aránya így a lakosságnál már csupán 16,18 százalék, ami négyéves mélypontnak felel meg. A portfólió javulásában persze a hitelfelvételek növekedése is szerepet játszott. A lakosság az utóbbi hónapokban már több kölcsönt vesz fel, többet, mint amennyit törleszt, az új hitelportfóliók minősége pedig kiváló. A valamivel több mint 5400 milliárd forintnyi háztartási hitelből jelenleg 3967 milliárd forintnyi fut késedelem nélkül.

A jegybank azonban a hitelezés fokozásán túl azt is elvárja, hogy a bankrendszer ne görgesse a végtelenségig tovább az évek óta bedőlt hiteleket. Ennek pedig a hitelintézetek lassan eleget is tesznek. A piaci kamatozású, forintalapú lakáshiteleknél – ezek közé tartozik a forintosított devizahitelek döntő része is – komoly portfóliótisztítás zajlik. Egyetlen év alatt 60 milliárd forinttal csökkent a bedőlt hitelek volumene, és ebben még nincs benne az a pakett, amit nemrég az Erste eladott az Intrum Justitia követeléskezelőnek. Jelenleg nem egészen 290 milliárd forintnyi 90 napon túl késedelmes piaci kamatozású lakáshitel van a hazai bankrendszerben, ez azt jelenti, hogy 13,1 százalék a lakáshiteleken belül a bedőltek aránya. A hagyományosan jónak számító támogatott forinthitel-portfóliók is tovább javultak. A nem teljesítő hitelek aránya ebben a szegmensben 3,65 százalékosra csökkent, ez is több mint négyéves mélypont.

A bedőlt szabad felhasználású jelzáloghitelek is fogynak lassacskán. Bankrendszerszinten ez a portfólió nagyon rossz, a késededelmes hitelek aránya még mindig meghaladja a 30 százalékot, a mennyiségük pedig a 446,7 milliárd forint. Az elmúlt 12 hónapban azonban javult a helyzet: a hitelintézetek mérlegéből több mint 76 milliárd forintnyi bedőlt jelzáloghitel került ki. Hasonló a helyzet a gépjárműhiteleknél. A lakosság a jelek szerint új autók vásárlása miatt nem akar eladósodni, a teljes állomány ezért fogy. A bedőlt forinthitelek aránya így még mindig megközelíti a 25 százalékot.

Lényegesen sikeresebbek a pénzintézetek a személyi hitelállományok tisztításában. A 90 napon túl késedelmes kölcsönök aránya szeptember végére a forintalapú hiteleknél 7,8 százalékosra süllyedt, ilyen alacsonyan 2009 márciusa óta, amióta a jegybank vezeti a statisztikát, még egyszer sem állt. Ennek két oka van: egyrészt 12 hónap alatt a forintalapú bedőlt személyi hitelek csaknem egyharmadát kipörgették a bankrendszerből, másrészt az új hitelek felvétele is megindult. A késedelem nélküli forintalapú személyi hitelek állománya így egyetlen év alatt 27 százalékkal csaknem 250 milliárd forintra nőtt.

A nem teljesítő folyószámla- és a kártyahitelek is gyorsan apadnak. Előbbiek 17, utóbbiak csaknem 40 százaléka tűnt el egy év alatt. A kártyahitel- és a személyi hitelportfóliók tisztulásában is komoly szerepe lehet annak, hogy az Erstébe hamarosan beolvadó Citibank lakossági üzletágából a 90 napon túl késő állományok egy részét követeléskezelőknek adták át.

megszűnés Bank bedőlt hitel
Kapcsolódó cikkek