Pénz- és tőkepiac

Eladnák a Quaestor Bankot - árulják az olimpiai falu telkét is

Negyedszer hirdetik meg a Quaestor-csoport bankját. A vevő egy kiürült bankhoz és egy engedélyhez juthat.

Negyedszer is nekifut a Quaestor Bank Zrt. eladásának a banki részvények 100 százalékát tulajdonló, tavaly áprilisban bedőlt Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolója. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) tavaly novemberben hirdette meg először a hitelintézet névértéken 2 milliárd forintos részvényeit, de azóta sem akadt vevője a pakettnek.

A Quaestor 2014 decemberében vette meg az akkor még Credigen Bank nevet viselő hitelintézetet annak francia tulajdonosától. A bank nem számított igazán vonzó befektetési célpontnak, 2011 és 2013 között összesen mintegy 2,6 milliárd forint veszteséget hozott össze, a Quaestor-bevásárlás évében 433 millió volt a deficit, és addigra mindössze két ügyfele maradt. A bank tavaly év végén 2,1 milliárd forint saját tőkét és kevesebb mint 50 millió forint kötelezettségállományt tartott nyilván, és 345 millió forint veszteséget mutatott ki.


A terv az volt, hogy a bankkal teljessé váljon a Tarsoly Csaba nevével fémjelzett Quaestor-csoport pénzügyi intézményi palettája. A számításokat azonban keresztülhúzta a csoport tavaly márciusi összeomlása. A most vételre ajánlott, kiürült hitelintézet részvényei révén a vevő lényegében csak banki jogosítványhoz jut.

A PSFN a részvényértékesítést – az idevágó jogszabálynak megfelelően befektetési vállalkozás – az Equilor Befektetési Zrt. bevonásával végzi. A tervezett menetrend szerint a kétlépcsős, zárt körű értékesítés első körében kiválasztják a potenciális befektetőket, akiknek felajánlják majd a konkrét részvényeket. A vevővel szemben elvárás, hogy rendelkezzék 2,1 milliárd forint likvid pénzeszközzel, és képes legyen a banki működéshez szükséges tőkét biztosítani. Rendelkeznie kell továbbá a hitelintézeti törvényben megszabott paraméterekkel, így például jó üzleti hírnévvel, illetve üzleti kapcsolatrendszerének és tagi szerkezetének is átláthatónak kell lennie.

Olimpiai helyszín kalapács alatt

A bedőlt Quaestor-csoport hagyatékai közül nemrég hirdette meg a DunaCity Budapest Ingatlanfejlesztő Kft. ingatlanjait a céget végelszámoló Patik, Varga és Társaik Gazdasági Tanácsadó Zrt. Összesen 28 milliárd forintra tartja a mintegy 22 hektárnyi ingatlanegyüttest, amely csak egyben eladó. A főváros IX. kerületében, a Ráckevei (Soroksári)-Duna–Kvassay Jenő út–Soroksári út által körbezárt területről van szó, amely 800-850 méter Duna-parti szakasszal rendelkezik. A végelszámoló hirdetménye szerint az ingatlanokat a Szanálási Követeléskezelő Zrt. javára bejegyzett 59 millió, illetve bő 20 millió eurós jelzálogjog terheli. Mindezeken túl elővásárlási joggal rendelkezik a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. A Fővárosi Közgyűlés januári határozata alapján az ingatlanegyüttes a Budapesten 2024-ben esetlegesen megrendezendő olimpiai játékok egyik tervezett helyszíne. Itt kapna helyet többek között az Olimpiai Atlétikai Stadion épülete, illetve itt lennének az olimpiai falu épületei.


Negyedszer hirdetik meg a Quaestor-csoport bankját. Fotó: MW -->

Quaestor Bank eladás telek olimpiai falu
Kapcsolódó cikkek